Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bába vybojoval bronz navzdory zranění a bolesti. Ale formu mám, věří

Sport

  11:00
GÖTEBORG (Švédsko) - Srdce bojovníka naplno bilo v Jaroslavu Bábovi. Po páteční kvalifikaci to s českým výškařem totiž nevypadalo vůbec dobře, při posledním pokusu si natáhl sval v tříslech a vůbec nebylo jasné, jak se dá do druhého dne do pořádku. V Göteborgu se šetřil při rozcvičení a dal si vyšší základní výšku než obvykle. Nakonec ale navzdory bolesti a zranění vybojoval na halovém mistrovství Evropy bronz.

Český výškař Jaroslav Bába foto: Reuters

Když v pátek po kvalifikaci odešel do hotelu, jeho první kroky směřovaly k lékařům a fyzioterapeutům. "Dělali mi hodně zákroků, nejspíš vznikl ten problém od zad," uvedl osmadvacetiletý atlet. "Byl jsem dost na masérském stole a chtěl bych klukům za to hodně poděkovat, jak mě dali dohromady," připomněl lékaře Jiřího Neumanna a fyzioterapeuta Pavla Albrechta. Přesto ani oni nedokázali udělat zázrak. ¨

K TÉMATU

Poradili mu, aby se šetřil, aby neplýtval pokusy, ale zároveň ho ujistili, že se nemůže vážně zranit, že může skákat přes bolest. "Trochu jsem ošulil rozcvičku, protože jsem nemohl udělat všechny cviky. Tušil jsem, že asi moc dlouho to tříslo nevydrží, ale díkybohu to vydrželo. Tvrdili mi, že se tomu nestane nic, tak jsem do toho šel naplno," řekl Bába. V soutěži začínal na 221 centimetrech, ale první pokus nešel naplno a lýtky shodil. V tu chvíli by si na Bábu nejspíš nikdo nevsadil.

"Já jsem si ale řekl, že tak to nepůjde, tak jsem do toho začal šlapat přes bolest," poznamenal svěřenec Jana Janků staršího. Nakonec Bába musel předvést deset skoků naplno. "Bojoval jsem, chtěl jsem vyhrát, ale už mě to nepustilo," přiznal. "Nevím, jestli by bylo lepší, kdybych byl zdravý, ale jsem moc rád, že to dopadlo aspoň takhle," uvedl. V pátek z kvalifikace doslova odkulhal a už od rozcvičování opět cítil bolest.

Chtěl medaili získat za každou cenu

"Formu mám, měl jsem jen strach, aby se mi něco nestalo. Tříslo je nejspíš natažené a bál jsem se, aby se nestalo něco víc. Ten začátek byl takový blok v hlavě, ale chtěl jsem tu medaili získat za každou cenu," prohlásil. Před dvěma lety vybojoval na HME v Paříži stříbro za 234 cm a po loňské nepovedené olympijské sezoně si chtěl spravit chuť. A to se mu povedlo, neboť bojoval až do konce o zlato: pokoušel se o 235 cm a jeho skoky nebyly beznadějné.

"Je to takové zadostiučinění po tom nepovedeném loňsku," řekl. "Dnes už jsem zase skákal jako starý dobrý Jarda. No, spíš jako starý, protože se teď tak cítím. Bolí mě všechno," usmíval se. "Jsem trochu naštvaný, že jsou dva Rusové přede mnou, ale nakonec jsem rád, že to takhle dopadlo. Hlavně, že je ta medaile," dodal.

Autor: