Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Vytvořil kulturu strachu a šikany.‘ Expředseda vzpírání Aján kryl léta doping a praktikoval korupci

Bývalý dlouholetý předseda Tamás Aján. foto: Reuters

Toronto - Bývalý dlouholetý předseda Tamás Aján vedl Mezinárodní vzpěračskou federaci (IWF) jako "autokratický vůdce", hojně praktikoval korupci, kryl dopingové případy a je zodpovědný za to, že v účetnictví chybí více než deset milionů dolarů. Po čtyřech měsících vyšetřování o tom dnes informoval kanadský právník Richard McLaren. Jednaosmdesátiletý Aján v dubnu po 20 letech v předsednické funkci rezignoval, všechna obvinění ale popírá.
  20:14

McLaren v minulosti vedl vyšetřování systematického dopování sportovců v Rusku, které bylo následně vyloučeno z olympijských her v Riu de Janeiro. V únoru vzpěračská federace kanadského právníka požádala, aby prošetřil Ajánovy machinace, o nichž v lednu informovala televize ARD v dokumentu „Tajná záležitost doping - pán vzpěračů“. Dnes McLaren novinářům oznámil, že IWF byla prorostlá korupcí.

„Našel jsem organizaci, která byla téměř půl století předmětem autokratického vůdce, který diktoval prostřednictvím různých kontrolních mechanismů vše, co se v organizaci vyskytlo. Vytvořil kulturu strachu. Kdo se mu postavil, toho potrestal nebo šikanoval. Přišli jsme na korupci v nejvyšších patrech IWF,“ řekl kanadský právník.

Maďar Aján v IWF pracoval 24 let jako generální sekretář a poté dalších 20 let jako předseda. Podle McLarenova zjištění za úplatu zapřel 40 pozitivních dopingových testů u vzpěračů, kteří pak na dalších vrcholných soutěžích včetně mistrovství světa pokračovali ve sbírání medailí. Před volbami si také běžně kupoval hlasy a v účetnictví chybí 10,4 milionu dolarů.

Aján byl nejprve v lednu suspendován, v dubnu pak rezignoval. Mezitím se vzdal i čestného členství v Mezinárodním olympijském výboru. Pověst vzpírání za jeho éry utrpěla již dříve i tím, že opakované analýzy vzorků z olympijských her od Pekingu 2008 odhalily desítky dopingových případů. Ty nyní budou předány Mezinárodní antidopingové agentuře WADA.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!