130 let

maratonci | foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Vzniká maratonský "Grand Slam"

Sport
  •   23:00
BOSTON (USA)/LONDÝN - Pětice pořadatelů velkých maratonských běhů založila nový seriál s cílovou prémií půl milionu dolarů pro vítěze mužské i ženské kategorie.

Soutěž, jež se bude konat v dvouletém cyklu pod názvem World Marathon Majors (WMM), tvoří největší současné maratony v Londýně, Bostonu, Chicagu, New Yorku a v Berlíně.

Jak pořadatelé uvedli, do seriálu se budou započítávat i výsledky z mistrovství světa a olympijských her.

První hodnocené období WMM začne už 17. dubna Bostonským maratonem, posledním závodem při premiéře soutěže bude 4. listopadu příštího roku New York. Podmínkou pro zisk jackpotu je účast nejméně ve třech závodech a nejméně v jednom v kalendářním roce. Body se budou udělovat za prvních pět míst, atletům se ale započtou maximálně čtyři výsledky.

Seriál se může rozšířit
"Je to jeden z nejvýznamnějších počinů v historii našeho sportu," uvedl v Londýně ředitel tamního maratonu Dave Bedford. Seriál prý dostal svoji reálnou podobu po třech letech diskusí.

"Poprvé cítím, že naše výkony a úsilí budou odpovídajícím způsobem oceněny. Maraton potřebuje takový druh soutěže," nechal se slyšet světový rekordman Paul Tergat z Keni.

Organizátoři počítají do budoucna s tím, že prémie pro vítěze dosáhnou dvojnásobné výše. Bedford také řekl, že nic nebrání rozšíření soutěže o další maratony, které svou kvalitou dosáhnou úrovně "velké pětky".

Autor: ČTK