Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vzperačky se bouří kvůli transgenderové soupeřce. ‚Byla mužem, má výhodu,‘ tvrdí

Sport

  16:39
Anaheim - K adeptkám na medaili v nejtěžší váhové kategorii na mistrovství světa ve vzpírání patří i Laurel Hubbardová z Nového Zélandu, která v minulosti startovala v soutěžích jako Gavin Hubbard. Před čtyřmi lety prodělala změnu pohlaví a po návratu ke vzpírání zatím nenašla přemožitelku. Její účast v soutěžích žen není všem po chuti.

Laurel Hubbardová z Nového Zélandu. foto: Reprofoto

„Nechci říkat nic negativního, ale podle mého názoru to není fér,“ řekl agentuře Reuters Tim Swords, trenér americké medailové naděje Sarah Roblesové.

O tom, že má Hubbardová nespravedlivou výhodu díky dřívějšímu působení v mužském vzpírání, je přesvědčena i Tracey Lambrechsová, nedávná novozélandská jednička v nejtěžší váze. 

Aby nepřišla o Hry Commonwealthu v příštím roce, shodila 17 kilogramů a přestoupila do nižší kategorie. „Můžu jen doufat, že se na to někdo podívá a udělá zasvěcenější rozhodnutí,“ řekla rozhlasové stanici Radio NZ.

Ještě jako Hubbard se potomek bývalého starosty Aucklandu stal juniorským rekordmanem Nového Zélandu v supertěžké váze s výkony 135 kg v trhu a 170 kg v nadhozu. Jako žena s hmotností kolem 130 kg má Hubbardová letos zapsány výkony 127 a 146 kg.

Ve světových tabulkách jí patří osmé místo, ale před ní jsou vesměs reprezentantky vzpěračských velmocí, které kvůli opakovaným dopingovým prohřeškům mají roční plošný distanc a na mistrovství světa chybějí.

Lidskoprávní organizace na Novém Zélandu její start mezi ženami podpořila. „Neexistuje žádný důvod, proč trans ženu vyřazovat z ženských soutěží. Laurel je žena, ne muž převlékající se za ženu, aby získal medaile nebo slávu. Je to neuvěřitelná sportovkyně, která splňuje pravidla Mezinárodního olympijského výboru ohledně hladiny testosteronu,“ uvedla poradkyně organizace Taine Polkinghorneová poté, co se objevily dohady kolem nominace Hubbardové na Hry Commonwealthu.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...