Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vzpomínky na finále: Hvězdný Lendl i španělský výprask

Roland Garros

  15:24
PRAHA - Třikrát byli čeští či ještě českoslovenští tenisté ve finále Davis Cupu, pokaždé měl ale souboj o "salátovou mísu" úplně jiný průběh. V roce 1975 přišla těsná porážka se Švédskem, o pět let později historický triumf týmu kolem Ivana Lendla a naposledy v prosinci 2009 následoval debakl se Španělskem v Barceloně.

Tomáš Šmíd (vlevo), Pavel Složil (druhý zprava), asi ani Jan Kodeš (vpravo) a otazník visí nad Ivanem Lendlem (na archivním snímku z prosince 1980 po vítězství v Davisově poháru). foto: ČTK

STOCKHOLM 1975: POD TAKTOVKOU HVĚZDNÉHO BORGA
První účast ve finále nejprestižnější tenisové soutěže světa si vybojovala dvojice Jiří Hřebec a Jan Kodeš v roce 1975. Na Štvanici překvapivě přemohli tehdy favorizovanou Austrálii 3:1. Životní zápas tehdy odehrál Hřebec s jedničkou soupeře Tonym Rochem. Pozdější trenér Ivana Lendla nebo Rogera Federera vedl v utkání už 2:0 na sety. Nakonec se ale radoval domácí hráč. V utkání, které se dohrávalo pro tmu až v sobotu, dokázal utkání otočit.

Rocheho pak porazil i Kodeš a spolu s Hřebcem, Františkem Pálou Vladimírem Zedníkem mohli odcestovat na finále do Stockholmu. Zde si Čechoslováci připsali dva body po vítězství nad Ovem Bengtsonem, druhý ze soupeřů byl ale ještě zvučnějšího jména. V tu chvíli teprve dvojnásobný šampion French Open Björn Borg vyhrál obě dvě své dvouhry a hlavní měrou se podepsal i pod klíčový bod ve čtyřhře.

Švédsko - Československo 3:2

Borg - Hřebec 6:1, 6:3, 6:0

Bengtson - Kodeš 6:4, 2:6, 5:7

4:6, Bengtson, Borg - Kodeš, Zedník 6:4, 6:4, 6:4

Borg - Kodeš 6:4, 6:2, 6:2

Bengtson - Hřebec 6:2, 3:6, 1:6, 4:6

1980: SLAVNÁ VÝHRA NAD ITALSKÝM TÝMEM
Dvacetiletá nastupující megastar světového tenisu Ivan Lendl, bojovník Tomáš Šmíd, spolehlivý Pavel Složil a veterán ověnčený wimbledonskými vavříny Jan Kodeš. To byla sestava, která dovedla Československo do finále v pražské Sportovní hale proti Itálii. Pro Kodeše to byla poslední sezona po 17 letech v reprezentaci, nastupoval jen občas do čtyřhry.

Hvězdou týmu byl ale Lendl, který ten rok v Davis cupu neprohrál jediný zápas. Čechoslováci nejprve hladce porazili Francii 5:0, pak Rumunsko 4:1. Až v semifinále narazili na velice silnou Argentinu s Villasem a Clercem v čele. Lendl ale opět nezklamal a uhrál (včetně čtyřhry se Šmídem) tři body. Ve finále pak dostala tato dvojice absolutní důvěru. A vyplatilo se.

Diváci v Praze viděli v úvodních třech zápasech s nebezpečnými Adrianem Panattou a Corradem Barazzuttim  čtrnáct setů. Ale také tři body pro domácí výběr. Už po sobotní čtyřhře tak bylo jasné, že slavná "Salátová mísa" poprvé připadne Čechoslovákům.  Ivan Lendl tehdy prý prorokoval, že tenhle tým může vyhrát Davisův pohár ještě pětkrát. Mýlil se. Na další finále čekali fanoušci dlouhých 29 let.

Československo - Itálie 4:1

Šmíd - Panatta 3:6, 3:6, 6:3, 6:4, 6:4

Lendl - Barazzutti 4:6, 6:1, 6:1, 6:2

Lendl, Šmíd - Bertolucci, Panatta 3:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4

Šmíd - Barazzutti 6:3, 3:6, 2:6

Lendl - Ocleppo 6:3, 6:3

2009: VÝPRASK OD NADALA A SPOL.
Český tým neměl v tom roce lehký los. Do finále se musel probíjet přes Francii s výborným Tsongou a Argentinu s dominujícím Del Potrem. Pokaždé se ale mohl spolehnout na klíčový bod ve čtyřhře dvojice Berdych–Štěpánek. Paradoxně nejsnadněji prošli Češi semifinálovým kláním s Chorvaty v Poreči.

Radek Štěpánek utloukl v pěti setech skvěle servírujícího Karloviče (78 es) a to samé se povedlo i Berdychovi proti Čiličovi. Společný debl pak znamenal postup do finále už po sobotě. Ve finále ale na Čechy čekala absolutní extratřída – silní Španělé s Rafaelem Nadalem v čele. A podle toho to také skončilo. Češi neuhráli jediný bod. Poprvé a dosud naposled společně Berdych se Štěpánkem nevyhráli čtyřhru.

Španělsko - Česko 5:0

Nadal - Berdych 7:5, 6:0, 6:2

Ferrer - Štěpánek 1:6, 2:6, 6:4, 6:4, 8:6

López, Verdasco - Berdych, Štěpánek 7:6, 7:5, 6:2

Nadal - Hájek 6:3, 6:4

Ferrer - Dlouhý 6:4, 6:2

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...