Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

WADA navrhuje vyloučit Rusko ze všech soutěží, trest hrozí i olympijské vítězce

Sport

  15:24aktualizováno  18:05
ŽENEVA - Atletický „velký třesk“ začal. Světová antidopingová agentura (WADA) vydala zprávu z vyšetřování systematického dopingu v ruské atletice. Doporučuje Mezinárodní atletické federaci (IAAF) vyřadit Rusko dočasně ze všech soutěží včetně olympijských her. A naznačuje, že v zemi fungoval státem řízený doping.

Vladimir Putin v rozhovoru s ministrem sportu Vitalijem Mutkem. foto: ČTK/AP

WADA rovněž doporučila udělit pěti sportovcům a stejnému počtu trenérů doživotní zákaz činnosti. A požaduje zrušení moskevské antidopingové laboratoře a suspendaci jejího ředitele Grigorije Rodčenka.

Závěry z vyšetřování přednesla komise WADA na tiskové konferenci v Ženevě.

Podle ní Rusové „sabotovali“ olympiádu v Londýně, jelikož jejich antidopingová agentura nebrala doping dostatečně vážně a povolila účast sportovcům, kteří vůbec závodit neměli: mezi nimi vítězce závodu na 800 metrů Marii Savinovové a bronzové Jekatěrině Poistogovové.

Celou zprávu o vyšetřování WADA si můžete přečíst ZDE.

„Během vyšetřování jsme došli k informacím, které nejsou spojeny jen s korupcí ve sportu, ale i s možnými kriminálními činy. Předali jsme je Interpolu. Zodpovědné orgány rozhodnou o tom, zdali na základě nich zahájí stíhání,“ prohlásil Dick Pound, někdejší šéf WADA, který přednesl médiím závěry vyšetřování.

Zjištění, ke kterým jeho komise dospěla, jsou dle jeho slov ještě horší, než očekával. „Doufáme, že Rusko využije tuto příležitost a postaví se do čela boje proti tomuto problému, který může zničit celý sport,“ dodal.

Ruská běžkyně na 800 metrů Maria Savinovová na archivním snímku.
Prezident Ruské federace Vladimir Putin a ministr sportu Vitalij Mutko.

Ve zprávě, čítající přes 300 stran, se rovněž uvádí, že k událostem nemohlo dojít bez vědomí ruské vlády. „Bylo by mimořádně naivní se domnívat, že aktivity na takové škále se mohly stát bez otevřené či tiché podpory ruských vládních autorit.“

Pound však rovněž připustil, že Rusové nejsou jedinou zemí s dopingovým problémem. „Jestli jde o špičku ledovce? Obávám se, že máte pravdu,“ odpověděl na novinářský dotaz.

Ředitel moskevských laboratoří zničil více než 1 400 vzorků

Zpráva WADA uvádí řadu dalších velmi znepokojivých informací. Ředitel moskevských antidopingových laboratoří Gregorij Rodčenko podle ní v prosinci 2014, tedy pár dnů před příjezdem týmu z WADA, nařídil zničit 1 417 vzorků s hodnotami sportovců, které mohly sloužit jako možné důkazy.

Šéf ČOV: Znepokojující zjištění

Ke kauze už se vyjádřil i Jiří Kejval, šéf Českého olympijského výboru: „Zpráva WADA je velmi znepokojující. Může mít dalekosáhlé důsledky. Pokud se prokáže systematický doping, jsem pro velmi tvrdé tresty.“ Kejval však zároveň dodal, že odhalení WADA je paradoxně i dobrou zprávou. „Ukazuje se totiž, že kontrolní mechanismy dokáží odhalit i velmi dobře organizovaný doping,“ napsal na twitter.

Dle komise nařídil ruský ministr sportu Vitalij Mutko přímé rozkazy k „manipulaci s určitými vzorky“. Mutko je rovněž členem výkonného výboru FIFA a předsedou organizačního výboru fotbalového světového šampionátu v roce 2018. Sám Mutko v reakci popřel, že by se ruští atleti dopustili nějakých provinění.

V závěrech vyšetřování se rovněž uvádí, že laboratoř nemohla jednat nezávisle, mluví se o vměšování vládních agentur včetně Federální bezpečnostní služby. Agenti FSB měli rovněž infiltrovat antidopingovou laboratoř během olympiády v Soči 2014.

Podle zprávy je v ruské atletice „hluboce zakořeněna kultura podvádění.“ A co víc: „Máme zdokumentované případy, podle nichž atletům, kteří se nechtěli účastnit ‚programu‘, bylo řečeno, že s nimi nebude počítáno jako se součástí národního týmu,“ uvádí se v ní.

Chronologie aféry ohledně systematického dopingu v ruské atletice:

3. listopadu 2014 - Německá televize ARD obvinila ve svém dokumentu Rusko ze systematického dopingu, korupce a vydírání. Autoři upozornili i na následné zakrývání pozitivních testů a neochotu jejich vyšetřování ze strany funkcionářů.

Prosinec 2014 - V souvislosti s obviněním z dopingu odstoupil šéf Ruské atletické federace Valentin Balachničev z funkce pokladníka mezinárodní federace IAAF. Svých funkcí v IAAF se vzdali i šéf lékařského a antidopingového oddělení atletické federace Gabriel Dollé a marketingový poradce Papa Massata Diack, syn tehdejšího šéfa federace Laminea Diacka. Do čela tříčlenné komise, která se měla zabývat dopingem v Rusku, byl jmenován bývalý šéf Světové antidopingové agentury WADA Richard Pound. WADA si v rámci vyšetřování odvezla z Moskvy přes 3000 vzorků.

Leden 2015 - Ruská antidopingová agentura oznámila, že za nesrovnalosti v biologických pasech potrestala pět elitních chodců včetně olympijských vítězů Sergeje Kirďapkina, Olgy Kaniskinové a Valerije Borčina. Po tomto skandálu odstoupil z funkce šéftrenér atletické reprezentace Valentin Maslakov. Později dostala zákaz startu za doping i řada dalších atletů včetně olympijské vítězky v běhu na 3000 metrů překážek Julije Zaripovové.

Únor - Předseda Ruské atletické federace Valentin Balachničev kvůli sérii dopingových skandálů po téměř čtvrt století ve funkci rezignoval.

Červenec - Rusové stáhli celý svůj chodecký tým ze srpnového mistrovství světa v Pekingu.

Září - Šest dalších předních členů ruské chodecké reprezentace včetně úřadující mistryně Evropy Elmiry Alembekovové dostalo trest zákazu startů za doping.

Listopad - Dalších pět ruských atletů v čele s vytrvalkyní Marií Konovalovovou a kladivářkou Marií Bespalovovou bylo potrestáno za doping. Francouzské úřady zahájily vyšetřování bývalého šéfa IAAF Laminea Diacka v souvislosti s korupcí a praním špinavých peněz. Nezávislá vyšetřovací komise WADA doporučila vyloučit ruskou federaci z mezinárodní atletické asociace IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her kvůli porušení antidopingového kodexu. Navrhla také doživotní zákaz činnosti zatím nejmenovaným pěti sportovcům a stejnému počtu trenérů či funkcionářů.

Zdroj: ČTK

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...