130 let
Záběr z dopingové laboratoře.

Záběr z dopingové laboratoře. | foto: ČTK/AP

WADA odhaluje ruské hříšníky. Z dat zatím zjistila více než stovku dopujících sportovců

Sport
  •   19:36
Lausanne / Praha - Světová antidopingová agentura WADA zatím odhalila při analýze dat z moskevské laboratoře více než stovku vážných dopingových případů ruských sportovců. Všechny předá k dořešení mezinárodním federacím jednotlivých sportovních odvětví, aby rozhodly o sankcích. Na zasedání Mezinárodního olympijského výboru MOV v Lausanne o tom informoval prezident WADA Craig Reedie.

WADA a vyšetřování dopingu ruských sportovců. Identifikovali jsme ty nejvážnější případy, tvrdí zástupci

„V první vlně je třeba počítat s více než stovkou případů,“ konstatoval Reedie. Jejich vyšetřování by mělo být skončeno do konce tohoto roku, v některých případech už se tak i stalo. V úterý dostali čtyřleté tresty biatlonisté Alexandr Pečonkin a Alexandr Černyšov, které na základě analýzy dat vyšetřovala mezinárodní unie IBU.

Experti WADA získali z moskevské laboratoře 24 terabytů dat na několikátý pokus letos v lednu, v březnu začali s jejich analýzou. Soubory ze systému LIMS by měly obsahovat veškeré dopingové testy ruských sportovců od ledna 2012 do srpna 2015. Posléze WADA obdržela také přes dva tisíce vzorků z moskevské laboratoře, které posloužily jako další podklady k vyšetřování. Celkem dostala k dispozici 4524 lahviček se vzorky A a B.

Autor: ČTK