Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

WADA už získala vzorky z moskevské antidopingové laboratoře, Rusové spolupracují

Sport

  11:54
Moskva / Praha - Světová antidopingová agentura WADA obdržela přes dva tisíce vzorků z moskevské laboratoře, které poslouží jako další podklady k vyšetřování skandálu se státem podporovaným dopingem v Rusku. Celkem má pětičlenný tým k dispozici 4524 lahviček se vzorky A a B, jejich rozbor provede některá z akreditovaných laboratoří mimo Rusko.

Ruský prezident Vladimir Putin předává v Soči květiny ruským paralympioničkám u příležitosti oslav Mezinárodního dne žen. Právě během zimní paralympiády v Soči v roce 2014 mělo podle vyšetřovací komise WADA docházet k největším podvodům a manipulacím s pozitivními vzorky ruských sportovců. foto: ČTK/AP

Samotné vzorky umožní podle vrchního vyšetřovatele Güntera Youngera odhalit a potrestat konkrétní podvodníky a čisté sportovce zbavit obvinění. „Je to další pokrok v tomto komplexním a složitém případu,“ konstatoval Younger.

Už v lednu dostali vyšetřovatelé v Moskvě přístup k počítačovým datům, jejichž analýza se podle vyjádření WADA blíží ke konci. Ověření získaných dat je posledním krokem potřebným k tomu, aby WADA potvrdila zatím podmínečné zrušení suspendace ruské antidopingové agentury RUSADA. K němu došlo po třech letech v září a vyvolalo tehdy vlnu protestů, protože v té době ruská strana stále ještě neumožnila přístup k počítačovým datům.

Ředitel WADA Richard Pound (uprostřed) a další členové komise.
Novináři čtou závěrečnou zprávu vyšetřování WADA.

Nejnovější závěry z vyšetřování zveřejní WADA v polovině května na zasedání výkonného výboru v Montrealu.

Autor: