Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Walker čistí San Antonio. Basketbalista se vydává vstříc běsnícímu davu

Lonnie Walker čistí ulice v San Antoniu. foto: twitter.com

San Antonio - Pozor, přichází idealista! Když Lonnie Walker do NBA vstupoval, toužil se proslavit, aby pak mohl zlepšit svět. Ani po dvou letech se moc nezměnil. Zapojil se i při současných amerických protestech po úmrtí George Floyda. Přesněji - přiložil ruce k dílu a pomohl odstraňovat následky po večerním řádění davu.
  18:55

Jedenadvacetiletý basketbalista žije pro svou komunitu. První peníze od Spurs utratil za dary pro svou školu v pensylvánském Readingu a nové vybavení jí posílá nadále. Nedávno to byly počítače, předtím třeba basketbalové boty pro 300 svých nástupců.

V texaském San Antoniu, kam jej zavedlo první angažmá v NBA, nyní pro změnu pomáhá s úklidem. V neděli se v centru města nejprve stavil s občerstvením, pak se podílel na odstraňování graffiti ze zdí.

Rozhodně to neznamená, že Lonnie Walker IV. nepodporuje hnutí Black Lives Matter, jak je patrné například z jeho twitterového účtu, ale boj za práva si představuje jinak.

„Všichni máte důvod být na sebe hodní. Je zdvořilé být lidský. Pomáhat si, jak nejlépe to jde,“ říká Walker kromě jiného na jednom z videí, která umístil na sociální sítě.

„Pozitivní je, že hodně lidí demonstruje. Negativní, že hodně věcí bylo zničeno,“ poznamenal Walker k víkendovému dění.

Rozbuškou pro současné protesty se stalo zabití George Floyda (dnes už bývalým) policistou Derekem Chauvinem. Jeho případ zamíří k soudu, avšak Afroameričany dlouhodobě trápí, jak k nim někteří muži zákona přistupují.

Obětí rasového profilování a následného násilí ze strany policie se v minulých letech stali i další basketbalisté NBA - Thabo Sefolosha a Sterling Brown, o jejich případech jsme psali dříve.

Protesty po Floydově vraždě podnítil jeho kamarád z dětství - a shodou okolností Walkerův předchůdce v dresu San Antonio Spurs - Stephen Jackson. Zapojili se mnozí současní a bývalí hráči, LeBron James či Michael Jordan „jen“ svými slovy, Jaylen Brown nebo Royce White se postavili do čela demonstrací.

Autor: