130 let
Nor Karsten Warholm.

Nor Karsten Warholm. | foto: Reuters

Warholm na čtyřstovce překážek atakoval světový rekord, Hejnová doběhla sedmá

Sport
  •   16:53
Stockholm - Nor Karsten Warholm vylepšil vlastní evropský rekord na 400 metrů překážek. Při atletické Diamantové lize ve Stockholmu ho posunul o pět setin na 46,87. Ve stejné disciplíně žen se neprosadila dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová, která obsadila až sedmou příčku.

Vítěz posledních dvou světových šampionátů Warholm se osobnímu i kontinentálnímu maximu přiblížil na osmnáct setin už minulý týden v Monaku, kde letos debutoval ve své hlavní disciplíně. Tentokrát navzdory shození poslední překážky ubral pět setin z času z loňského Curychu. Přiblížil se na devět setin světovému rekordu Američana Kevina Younga z OH 1992 v Barceloně.

Zkušená česká reprezentantka Hejnová ve Stockholmu časem 56,75 zaostala o více než sekundu za svým výkonem z mistrovství republiky. Porazila jen domácí Hannu Palmqvistovou. Vyhrála nejrychlejší žena této sezony, dvacetiletá Nizozemka Femke Bolová (54,68).

Mítink ve Stockholmu se kvůli koronaviru koná bez diváků, ale atmosféru nahrazují figuríny v ochozech a potlesk a povzbuzování z reproduktorů. Na dráze se objeví ještě tři další čeští zástupci, čtvrtkařky Barbora Malíková a Lada Vondrová a Jan Veleba na 200 metrů.

Pořadatelé zvolili zvláštní formát dálkařské soutěže, kdy nejlepší trojice postoupila do posledního pokusu a ten se počítal samostatně. Zvítězil tak Jihoafričan Ruswahl Samaai výkonem 809 centimetrů, i když Švéd Thobias Montler skočil ve druhé sérii 813.

Autor: ČTK