130 let
Washington Wizards (Jan Veselý).

Washington Wizards (Jan Veselý). | foto: ČTK

Veselý a spol. vedli o 20 bodů, přesto padli

Sport
  •   9:38
WASHINGTON - Basketbalisté Washingtonu promarnili dvacetibodový náskok a podlehli na domácí palubovce Indianě 83:85. Jan Veselý za 13 minut stihl nasbírat čtyři body a pět doskoků. Po šesti výhrách skončila v NBA série Milwaukee, které podlehlo Bostonu 91:100.

Den po vítězství v New Jersey nastoupil Washington doma proti favorizované Indianě. Ale byli to hráči Wizards, kteří v první půli byli lepší a udrželi v poločase soupeře na 31 bodech. Ani dvacetibodové vedení však Washingtonu na druhou výhru ve dvou dnech nestačilo.

Čtvrteční výsledky:

Houston - Golden State 109:83, Milwaukee - Boston 91:100, New Orleans - LA Clippers 97:90, Portland - Memphis 97:93, Sacramento - Utah 102:103, Washington - Indiana 83:85 (za domácí Veselý 4 body a 5 doskoků).

Indiana začala postupně stahovat a minutu před koncem se trojkou Paula George dostala poprvé do vedení. V samotném závěru mohl vyrovnat John Wall, ale svoji samostatnou akci provedl kostrbatě a jeho koš padl až po závěrečném klaksonu, takže neplatil.

Nejlepším střelcem Wizards byl Jordan Crawford, který však 18 ze svých 21 bodů nastřílel v prvním poločase. John Wall a Chris Singelton přidali po 16 bodech. Indianu vedl s 19 body Roy Hibbert. "Každý doskok v poslední minutě měli oni, to bylo frustrující. Vůbec jsme se nemohli dostat k míči," litoval Wall.

Boston porazil Milwaukee díky neobvyklému tahu v poločase. Celtics totiž do půle inkasovali 58 bodů, a tak od třetí čtvrtiny každý začal bránit jiného hráče než v prvním poločase. Taktický tah vyšel, soupeř od té doby nastřílel pouze 33 bodů. Celtics k výhře dovedl Paul Pierce s 25 body a devíti doskoky, lídrem Milwaukee byl Brandon Jennings s 19 body.

"Prohodili jsme si celou obranu, což nikdy, doslova nikdy, neděláme. Oni nás v první půli ničili, a tak prohození obrany nemohlo už nic zhoršit," řekl k taktickému tahu trenér Bostonu Doc Rivers.

V urputné bitvě Utah porazil Sacramento 103:102. Jen za posledních třicet vteřin se týmy čtyřikrát vystřídaly ve vedení. Vítězný koš vstřelil Al Jefferson devět desetin vteřiny před koncem a s 26 body byl i nejlepším střelcem zápasu. Domácí vedl s 25 body náhradník Tyreke Evans. DeMarcus Cousins přidal 22 bodů a 18 doskoků, z toho deset útočných. Marcus Thorton nastřílel 16 bodů a v poslední minutě dvakrát poslal Sacramento do vedení, v závěru ale z těžké pozice nedohodil na koš. Utah zvítězil popáté v řadě.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Chrisu Paulovi zhořkl návrat na palubovku svého bývalého týmu. Jeho Los Angeles Clippers totiž prohráli v New Orleans 90:97. Paul zaznamenal 16 bodů a devět asistencí, ale trefil pouze pět ze 14 střel z pole. Blake Griffin měl 21 bodů a 11 doskoků. Clippers vyhořeli v poslední čtvrtině, v níž nastříleli pouhých 11 bodů. Lídrem Hornets byl bývalý hráč Clippers Chris Kaman, který se dostal na 20 bodů a deset doskoků.

Obnovená premiéra v NBA nevyšla Gilbertu Arenasovi, jehož nový zaměstnavatel Memphis podlehl Portlandu 93:97. Arenas za 12 minut trefil jedinou ze čtyř střel a zůstal na dvou bodech. Portland rozhodl šňůrou 15:3 v poslední čtvrtině. Lídrem Trail Blazers byl Nicolas Batum s 24 body. Memphisu nebylo nic platných 22 bodů a devět doskoků Marka Gasola.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz