130 let

Johnny Weir. | foto: Reuters

Weir kazí pověst krasobruslení, stěžují si na gaye závodníci

Sport
  •   12:35
PRAHA - Johnny Weir. To jméno dráždí krasobruslařský svět jako rudá barva býka. Do pětadvacetiletého Američana se pustili během olympijských her ve Vancouveru komentátoři v Kanadě a Austrálii, Weir ale není příliš oblíbený ani mezi kolegy krasobruslaři. Ti by byli nejraději, kdyby nemohl závodit vůbec.

Na stranu Johnnyho Weira se staví nejen gayové, ale také organizace na ochranu lidských práv. Mezi jeho parťáky na ledě a lidmi z Mezinárodní krasobruslařské asociace (ISU) ale přílíš jeho zastánců nenajdete.

MICHAL BŘEZINA O JOHNNYM WEIROVI

"Musím říct, že je to zvláštní kluk. To co dělá mimo led, jak se chová, s tím souhlasit nemůžu a moc se mi nelíbí. V kabině a při závodech je to ale úplně jiný člověk. Milý, přátelský, nevím o tom, že by měl s někým problém anebo někdo s ním. Je pravdou, že díky jeho vystupování i na ledě si mohou lidé krasobruslaře zaškatulkovat jako homosexuály, ale nepřijde mi to fér. Neřekl bych, že je mezi krasobruslaři větší procento homosexuálů než ve společnosti jako takové."

Funkcionářům a krasobruslařům se totiž nelíbí ve veřejnosti vžitý předsudek, který říká, že krasobruslař = homosexuál. Právě Weir tento pohled svým vystupováním a stylem oblékání notně přiživuje. "Nepřijde mi správné takto házet do jednoho pytle všechny krasobruslaře podle jednoho závodníka," řekl LN Michal Březina, nejlepší český krasobruslař současnosti.

Se svým mladším kolegou souhlasí i bývalý mistr světa ve sportovních dvojicích René Novotný. "Mezi chlapy je homosexuálů tak třetina, v párovkách nejsou žádní. Jeho chování a vystupování bych klidně penalizoval. Degraduje mužské krasobruslení," nebere si servítky Novotný, stejně jako další závodníci. Weirův projev na ledě se nelíbí ani dalším včetně Pljuščenka, Březiny, Vernera a legendárního Elvise Stojka.

ROZHOVOR S DNEŠNÍM JUBILANTEM MICHALEM BŘEZINOU ČTĚTE ZDE!

Příliš oblíbený není Weir ani mezi ženami, které se pohybují v krasobruslení. Česká rozhodčí Olga Žáková během olympiády ve Vancouveru v televizním studiu ČT na jeho adresu řekla: "Bez volánků, flitrů a kožešinek to u Weira nejde. Pro mě představitelem mužného a mužského krasobruslení není."


A jak na kritiku reaguje sám Weir, který si sám navrhuje své kostýmy, věnuje se charitě a stará se o nemocného otce? "Mohu spát s kým chci, to přece nemá nic společného s mým krasobruslením," má jasno bronzový medailista z MS 2008.Johnny Weir.

"Vím, že hodně lidí dráždím. Ale je také spousta lidí, kteří mě podporují. A pro ty budu závodit dál," dodal Weir, který kvůli osobním důvodům vynechal nedávné MS a koketuje s myšlenkou přestupu k profesionálům. Představitelé slavné tour Stars in Ice mu ale dali jasně najevo: v naší show tě nechceme.

Autor: Antonín Vavrda