Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Woods po pěti letech končí jako jednička. Vystřídá ho Westwood

Sport

  15:39
VALDERRAMA - Britský golfista Lee Westwood se stane v pondělí novou světovou jedničkou. Z prvního místa sesadí po více než pěti letech Američana Tigera Woodse, který po aféře s nevěrou prožil nejhorší sezonu v kariéře.

Tiger Woods. foto: Reuters

O tom, že Woods opustí po 281 týdnech nepřetržité vlády golfový trůn, bylo jasno už dříve. Šanci vystřídat ho v čele pořadí měl však vedle Westwooda ještě Němec Martin Kaymer, jenž k tomu potřeboval skončit nejhůř druhý na turnaji Andalucia Masters ve španělské Valderramě.

Od začátku soutěže evropského okruhu se mu však nedařilo a s výkonem sedm úderů nad par skončil vítěz posledního majoru sezony PGA Championship mezi poraženými.

"Samozřejmě mě to mrzí. Myslel jsem, že když mi vyjde víkend, mohl bych do toho pořád promluvit, ale pokazil jsem až moc patů. Musím se smířit s tím, že to nebyl můj týden," uvedl Kaymer s tím, že příležitost stát se světovou jedničkou jeho výkony neovlivnila. "Měl jsem to zasunuté vzadu v hlavě, ale nehrál jsem kvůli tomu jinak, ani víc agresivně, ani víc defenzivně. Věřím, že v příštích týdnech dostanu další šanci," řekl.

Kaymer: Westwood je jeden z nejlepších na ET
Westwood si podle něj zaslouží být světovou jedničkou. "Je to jeden z nejlepších kluků na European Tour. Hrál jsem s ním v Ryder Cupu, kde mi to taky ukázal. Mám radost, že se mu to povedlo." Sedmatřicetiletý Westwood ve Valderramě nestartoval, protože si léčí zraněné lýtko. Do čela žebříčku se vítěz dvou turnajů PGA Tour a 20 turnajů European Tour posune poprvé v kariéře.

British Open: Golfista Lee Westwood

Anglický golfista se na prvním místě objeví po 16 letech - v roce 1994 byl světovou jedničkou Nick Faldo, který má ve své sbírce na rozdíl od Westwooda hned šest titulů na majorech. "Uvidíme, jestli tenhle úspěch inspiruje Leeho k dalšímu zlepšení a třeba i vítězství na majoru," prohlásil Faldo, trojnásobný vítěz British Open.

Nikdy jsem hodnocení nerozuměl, říká legenda Norman
"Poslední dva roky měl stabilní výkonnost a všichni víme, jak to bylo s Tigerem, takže nastal čas na změnu. Je zajímavé, jak se časy mění a je možné být jedničkou i bez vyhraného majoru," řekl Faldo. "Já jsem tomu systému hodnocení nikdy nerozuměl, ani když jsem byl první." Další legenda Greg Norman se domnívá, že konec Woodsovy vlády golfu prospěje. "Je to fantastické. Je to velká změna pro celý golf," uvedl pětapadesátiletý Australan, který strávil v čele světového žebříčku dohromady 331 týdnů a je v tomto směru druhý za Woodsem, jenž má za sebou 623 týdnů na prvním místě.

"Nic proti Tigerovi, je nažhavený, aby se dostal zpátky. Prošel si těžkým obdobím a také jeho hra utrpěla. Nemůžete být zkrátka první pořád," řekl Norman. Podle něj nezáleží na tom, že Westwood dosud nevyhrál žádný major. "Hrál vyrovnaně a Tiger letos nevyhrál žádný turnaj," uvedl.

Autoři: ,