Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Za doping bude zákaz olympiády

Sport

  8:52aktualizováno  2. července 10:05
ATÉNY - Všichni sportovci, kteří během čtyřletého olympijského období dostanou minimálně půlroční distanc za doping, budou mít zakázán start na nejbližších olympijských hrách. Toto pravidlo na svém zasedání v Aténách přijal výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru a začne platit od 1. července.

Přísnost pod pěti kruhy. foto: ČTK

Dotkne se tedy i všech sportovců přistižených na olympiádě v Pekingu. "Pokud bude sportovec v Pekingu usvědčen z dopingu a pak dostane minimálně šestiměsíční trest, nebude moci startovat na olympijských hrách 2012 v Londýně," řekla mluvčí MOV Giselle Daviesová.

S touto myšlenkou přišel na loňském atletickém mistrovství světa v Ósace prezident MOV Jacques Rogge. Původně se předpokládalo, že je ke schválení pravidla potřebné hlasování celého olympijského výboru, který se sejde v srpnu v Pekingu. V tom případě by však pravidlo nešlo použít u sportovců přistižených na těchto hrách.

Vzhledem k tomu, že se podle MOV nejedná o tresty, ale o vymezení jednoho z kritérií pro start na hrách, nakonec stačilo rozhodnutí patnáctičlenného výkonného výboru. MOV tak zaslal jasný vzkaz všem účastníkům her v Pekingu, kde bude provedeno asi 4500 dopingových testů. "MOV má jednoznačný postoj, nulovou toleranci. Dnešní rozhodnutí je krokem k posílení a nalezení další zbraně pro boj proti dopingu," dodala Daviesová.

Autor: