130 let

Bývalý legendární cyklista Lance Armstrong | foto: Reuters

Za doping pro Armstronga dostal jeho manažer Bruyneel doživotní distanc

Sport
  •   9:50
LAUSANNE/PRAHA - Dlouholetý týmový manažer Lance Armstronga Johan Bruyneel dostal doživotní zákaz působení v cyklistice. Bývalý belgický jezdec a později vysoký funkcionář si měl původně odpykat za účast v dopingovém skandálu stáje US Postal desetiletý distanc v roce 2022, ale sportovní soud mu ho ve středu prodloužil na doživotní.

Čtyřiapadesátiletý Belgičan byl pravou rukou Armstronga mimo jiné v letech 1999 až 2005, kdy americký cyklista získal sedm titulů na Tour de France. O všechny Armstrong po obvinění Americké antidopingové agentury (USADA) v roce 2012 přišel a nedlouho poté systematický doping přiznal.

Distanc někdejšího úspěšného manažera Bruyneela od USADA napadla světová agentura WADA a po jejím odvolání soud CAS v Lausanne zakázal Belgičanovi vrátit se do cyklistického prostředí.

Někdejší legendární cyklista Lance Armstrong
Lance Armstrong oslavuje sedmé vítězství na Tour de France

Bruyneel v otevřeném dopise uznal, že v minulosti došlo k mnoha chybám. „Je také mnoho věcí, které bych si přál, abych udělal jinak. Stejně tak jsou kroky, kterých nyní hluboce lituji,“ uvedl. Po Armstrongově konci kariéry ještě působil v týmech Astana a RadioShack, odkud v roce 2012 po obvinění odešel.

Autor: ČTK