Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Za horší podmínky si můžeme sami

Sport

  16:19
BERN - Čeští hokejisté se musí na mistrovství světa ve Švýcarsku i po přesunu z Klotenu do Bernu vyrovnat s nepříliš ideálními podmínkami v hale. Zatímco v dějišti první a druhé části turnaje měli malé šatny, v Bernu je kabina zase daleko od ledové plochy. Podle útočníka Jaromíra Jágra si však za to mohou reprezentanti sami.

Spokojený a usměvavý Jágr. foto: ČTK

"Je to dálka, určitě. Je to podobné jako ve Vídni, nedá se nic dělat. Mistři světa to mají hned vedle. My jsme nic neudělali loni, tak to máme daleko. Je to spravedlivé, tak to má být. O to máme větší motivaci hrát líp, abychom měli větší kabinu," uvedl hvězdný útočník v rozhovoru s novináři. Češi navíc skončili v osmifinálové části až na třetím místě, takže lepší podmínky v Bernu mají i Kanada a Finsko.

Svěřence trenéra Vladimíra Růžičky tak čeká při každé cestě na led asi jeden a půl minuty chůze v útrobách haly. "Nevím, jak to budeme dělat. Než dojdeme do kabiny, budeme se muset zase vrátit zpátky. Je to únavnější než těch dvacet minut na ledě," pousmál se Jágr. Češi mají navíc společné sprchy s Běloruskem. "To není problém, pokud s nimi nebudeme hrát. Bylo by to po zápase zajímavé...," pokračoval v dobrém rozmaru sedmatřicetiletý útočník. S Běloruskem se však český tým může utkat až ve finále.

Čtvrtfinálový zápas proti Švédsku čeká Jágra a spol. až ve čtvrtek, osmifinálovou část přitom zakončil už v neděli. Devítinásobný vítěz Zlaté hokejky se snaží brát pauzu jako realitu. "Všechno má svoje výhody a nevýhody. Odpočineš, ale vypadneš z rytmu. Když postoupíte, hrajete zase hned druhý den. Ale víme to dopředu, tak se na to musíme připravit," uvedl s nadhledem Jágr.

Podobně komentoval i nejbližšího soupeře, kterým bude stejně jako před rokem na MS tým kouče Bengta-Akeho Gustafssona. "Ono je jedno, s kým hrajete. Tady už si nevyberete, každý má svou kvalitu. Vše záleží na tom, kdo jak se vyspí. Stejně rozhodne jedna dvě chyby," podotkl Jágr, jenž by uvítal změnu hracího systému šampionátu. "Radši bych hrál každý s každým, potom zase každý s každým aspoň čtyři nejlepší týmy. Současný systém je udělaný pro diváky, je to napínavé. Každý může vyhrát," řekl.

Jágr nastoupil proti Švédsku naposledy na olympijských hrách v Turíně, kde pozdější šampioni vyhráli jednoznačně 7:3. "Tam jsme moc šancí neměli. Tady ale mají jiný tým, nemají tolik osobností. V Turíně měli navrch. Sundin, Forsberg, Lidström, Lundqvist v brance... To jsou hráči, kteří něco zažili. A jsou nejlepší v tom jejich oboru. Teď určitě nejsou tak silní, jako byli v Turíně," uzavřel Jágr.

Autor: