Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Za lístky převýchova v pracovním táboře

Sport

  14:39
PEKING - Podél hlavních pekingských ulic klidně mohou stát policisté a dobrovolníci na každém třicátém metru, ale spekulanti s olympijskými vstupenkami si i tak dokážou najít nehlídaná místa, na nichž nabízejí nejžádanější lístky.

Nejžádanější lístky se nabízejí ve velkém foto: AFP

"Ou-lymp-hij-ské lístky!" protahuje lámanou angličtinou muž opírající se o strom. Po pátečním zahájení olympijských her se v Pekingu překupníci se vstupenkami vyrojili navzdory hrozbě, že budou posláni do pracovního tábora, pokud budou dopadeni. "Box," dodává muž čínsky a zvedá pěsti, aby naznačil, o jakém sportu mluví. "Atletika," přihazuje nabídku, ale jméno prozradit nechce.

Policie: Spekulanty zadržíme na deset až patnáct dní
Policie oznámila, že hodlá spekulanty se vstupenkami zadržet na deset až patnáct dní, ale uvažovat bude i o převýchově v pracovních táborech, kam mohou být Číňané posláni bez soudu.

Tuto praxi kritizuje jak Amnesty International, tak další skupiny na ochranu lidských práv, které Čínu opakovaně vyzývají k jejímu zrušení. Do všech olympijských vstupenek byly zabudovány mikročipy, ale jen lístky na úvodní a závěrečný ceremoniál her obsahují fotografii a číslo pasu.

Podle oficiálních činitelů může držitel olympijskou vstupenku převést na někoho jiného jen jednou, a to prostřednictvím poboček čínské Národní banky; ale na vstupenky zakoupené v zahraničí se toto omezení nevztahuje. Americký vysokoškolák, který studuje v Pekingu a z obavy před čínskými úřady se agentuře AP představil jen jako Aaron, uvádí, že před rokem a půl koupil v americké vstupenkové loterii sto lístků a v Pekingu je prodal cizincům za trojnásobek původní ceny.

"Věděl jsem dlouho dopředu, že pojedu do Pekingu v době olympiády. Nemyslel jsem si, že se mi povede koupit tolik lístků, tak jsem podal žádost o fůru a nakonec jsem získal všechny, o které jsem požádal," říká.

Informace na internetových stránkách pekingského úřadu veřejné bezpečnosti v květnu informovala, že policie dopadla 316 spekulantů se vstupenkami, dvě stovky z nich zadržela a dva poslala do pracovních táborů.

"Převýchovné pracovní tábory" v Číně
Aktuálnější údaje nejsou k dispozici. "Převýchovné pracovní tábory" zavedla čínská komunistická vláda v roce 1955 pro ty, kdo nenásilným způsobem překračují zákon - například pro prostitutky či uživatele drog. Maximální udělená délka pobytu v pracovním táboře jsou tři roky, ale přímo na místě může být přidán čtvrtý rok za "špatné chování".

Ani toto riziko ale překupníky se vstupenkami neodrazuje. "Lístky na basketbalový zápas mezi Čínou a Spojenými státy jsou vyprodané," říká muž, který nabízí vstupenky před olympijským Stadionem pracujících.

"Ještě v pátek se prodávaly za víc než 10.000 jüanů (23.600 korun)," dodává a nabízí vstupenky na finálový běh čínského překážkáře Liou Sianga za 6000 jüanů, což je trojnásobek původní ceny. Jiný spekulant chce za stejné finále překážkového běhu mužů na 110 metrů dokonce pětinásobek původních 2000 jüanů.
Autor: