Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Za "rady" rozhodčímu zaplatí Řepka padesát tisíc

Sport

  18:53
Praha - Za výrok "Vyhoď ho, toho kreténa" a za další urážky, které zazněly během zápasu Jihlava - Sparta, dostal Tomáš Řepka od disciplinární komise fotbalového svazu trest. Sparťanský obránce musí zaplatit pokutu padesát tisíc korun.

Tomáš Řepka úřadující foto: René Volfík ČTK

Pokutu ve stejné výši obdržel také sudí Pavel Královec, poloviční sumu musejí zaplatit asistent Ivo Chytil, čtvrtý sudí Jiří Adam a delegáti Vlastislav Pánek s Františkem Školoudem, kteří prohřešek neuvedli v zápisu o utkání.

Řepka podle svědeckých výpovědí radil sudímu Královcovi, aby poslal domácího kouče Karla Večeřu do hlediště, přičemž trenéra hrubě urážel. Podle svědeckých výpovědí měl směrem k rozhodčímu křičet "vyhoď ho, toho kreténa".

Řepka to před komisí popřel. "Nic takového jsem neřekl. Nevidím důvod, proč zde sedím, celé je to stupidní," reagoval fotbalista popuzeně a odmítl konkretizovat, co výrazem myslel. "Každý to ví, kdybych tu seděl do rána, budu opakovat to samé: nic takového jsem neřekl," řekl fotbalista.

Nesmělý trenér a další svědci
Večeřa nicméně prohlásil, že Řepka inkriminovanou větu skutečně vyřkl. I on se ale snažil, aby se celý incident rychle vyřešil. "Pro mě to tím zápasem skončilo. Po utkání jsme si podali ruce, byly to prostě emoce," uvedl jihlavský trenér a téměř se omlouval, že on nedal podnět k jednání disciplinární komise.

Všichni rozhodčí i delegáti sice tvrdili, že Řepkův výlev neslyšeli, ale komise dala nakonec za pravdu tvrzení trenéra, hlavního pořadatele Jana Fuksy a novinářů Filipa Saivera (MF Dnes) a Václava Procházky (Právo), kteří fotbalistova slova slyšeli až v hledišti. Ostatně stejný výraz prý v ochozech zaslechla i řada dalších svědků.

Komise si vzala téměř hodinu na rozhodnutí a pak vynesla očekávaný trest pro hráče a méně očekávaný pro rozhodčí a delegáty. "V neprospěch Řepky hodně rozhodlo svědectví Večeři, který dosud nikdy nebyl před komisí kvůli žádnému prohřešku, důležité bylo i svědectví hlavního pořadatele. O to větší chybou je, že žádné vyjádření neslyšeli všichni muži, které na zápas delegoval fotbalový svaz," uvedl předseda komise Alexander Károlyi.

Ten později uvedl, že během svého dlouholetého působení v disciplinární komisi nezažil horší chování, než kterým se dnes prezentoval sparťanský stoper. "Byl jsem překvapen, jakým způsobem se choval. To jsem ještě nikdy nezažil," uvedl fotbalový funkcionář.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!