Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

´Za ty miliardy? Dobrý´

Sport

  12:11
LIBEREC - Ani poloprázdné tribuny, ani pár stovek nadšenců podél tratě tísnivý pocit prázdnoty nezahnaly. V Liberci se začalo na mistrovství světa závodit, ale diváci žádné husté špalíry podél stop nevytvořili. To by jich muselo zavítat do Vesce, kde leží běžecký areál, mnohokrát víc než zhruba tisícovka.

Poloprázdné tribuny. foto: ČTK

„Lidí by mohlo být víc,“ rozhlíží se po veseckých bílých loukách starší muž z Liberce. S manželkou postává na můstku, z něhož vidí na cílový prostor i na větší část tratě. „Výhled je dobrý, mám to tady jako na dlani. Ale tratě jsou těžké,“ hodnotí.

Většina diváků se srotila právě v okolí zmíněného mostu a odtamtud vyrážela k blízkému stoupání. Tam cinkají zvonci a troubí na trumpetky. Je jich málo, ale snaží se. Zlatá Saarinenová, Björgenová nebo i sdruženář Churavý si tak alespoň tam užijí závodní atmosféru.

„Závodit v domácích podmínkách je skvělé. Měla jsem velkou podporu,“ pochvalovala si přesto v cíli nejlepší česká běžkyně Kamila Rajdlová. Sdruženář Miroslav Dvořák jen povídal: „Atmosféra byla dobrá. Ale od jiných závodů ve Světovém poháru se nelišila.“

Lyžařští příznivci to nemají v Liberci jednoduché. Od parkoviště je čeká kilometr a půl dlouhý pochod k tratím, kde je vítá patrně zapomenutá cedule: „Pozor. Vesecký areál ve výstavbě. Hrozí nebezpečí.“

Kdo se nezalekne a zaplatí minimálně 400 korun na osobu (na tribunu od 800 korun na osobu), může si užít dva levnější závody na mistrovství světa. „Lidé si kupují hlavně šály a čepice s logem šampionátu,“ ukazuje prodavačka na oranžové šály ve stanu se suvenýry. „A cizinci hodně rukavice,“ usmívá se.

Složité přesuny Návštěvníci z ciziny tvořili tak polovinu včerejšího publika. Největší zastoupení mají Norové a Finové. „My bydlíme deset mil od Osla,“ vykládá vrásčitý Nor Häken Flesrig, který přijel s asi desetičlennou skupinou. „Je tady hezky. A levně,“ pochvaluje si. „Jídlo i pití.“

Během dne nabírá na síle sněžení, takže mezi závody diváci míří do několika stanů s občerstvením. „Jak se řekne anglicky vlajka,“ rozhlíží se ochranka stanu. „Tak s tou sem nesmíte,“ obrací se po chvilce na pomalované Nory. Ti vlajku zapichují do sněhu a míří na „teplý buřtík“, jak je k tomu vyzval nesmrtelný předrevoluční hlas moderátora Štěpána Škorpila.

Po skončení běhů čekal na diváky chodecký maraton - přesun pod Ještěd, což obnášelo další více než kilometrový výšlap. Na skokanskou (a během závodu zrušenou) část soutěže sdruženářů už dorazili jen ti nejstatečnější. „Ten přesun je hrozný,“ říkal muž ze skupinky Liberečanů, který má na sobě tričko rodinného týmu Churas tým. „Ale hlavně že je komu fandit.“

Skupina patří k pravidelným fanouškům, před čtyřmi lety vyrazili na mistrovství světa v německém Oberstdorfu. „Tam bylo víc lidí,“ vzpomíná.

„Ale za ty miliardy, co se do toho vrazily, to je dobrý,“ směje se.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!