Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Za volantem vyhrál nejslavnější závody. V kokpitu letadla našel smrt

Sport

  19:05
Je jediným člověkem na světě, který kdy v historii vyhrál tři nejslavnější motoristické závody světa. Graham Hill si v kokpitu F1 podmanil epické Monako, vyčerpávající čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans i 500 mil v Indianapolis. Při závodech několikrát unikl smrti, jenže jen pár měsíců poté, co oficiálně s kariérou skončil, se zabil při pádu letadla, které sám řídil. Bylo mu 46 let.

Graham Hill v roce 1972 při Velké ceně na Nuerburgringu foto: ČTK

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Tohle byla hra o život, aniž by někdo – jak už to v případě osudu bývá – tušil, co je v sázce. Rub, nebo líc? Čtyři mechanici týmu Embasy Racing si na konci listopadu 1975 podávali v garážích na francouzském okruhu Le Castellet z ruky do ruky minci, vyhazovali ji do vzduchu a čekali, kdo bude v danou chvíli vítěz.

Kterým dvěma dá mince právo usednout do letadla a společně s týmovým šéfem Grahamem Hillem, velkou motoristickou personou, jezdcem Brisem, manažerem Brimblem a konstruktérem Smallmanem se pohodlně vrátit domů. A kteří dva se naopak coby "poražení" budou muset trmácet kamionem.

Alan Howell byl tehdy jedním z nich: "Los jsem prohrál a strašně mě to štvalo. Jenže pak jsem přijel domů a po telefonu jsem se dozvěděl, že letadlo havarovalo a nehodu nikdo nepřežil. Byl to absolutní šok," říkal Howell před pár lety na závodech v Brně. "Trvalo mi delší čas, než jsem se s tou tragédií vyrovnal. Ohromovalo mě, jak blízko jsem byl vlastní zkáze, a rmoutila mě ztráta výborných kamarádů."

Byla to chyba pilota?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!