Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Za zraněného brankáře zaskočil kameraman

Sport

  11:38
WASHINGTON - Za normálních okolností sleduje zápasy hokejové NHL z novinářských míst a pak pro internetové stránky Washingtonu natáčí rozhovory s hráči. V pátek se ale Brett Leonhardt mohl zapsat do historie slavné ligy jako nejvyšší brankář, který v ní kdy nastoupil.

Hokejisté Capitals. foto: ČTK

Týmu Capitals se totiž zranil gólman José Theodor a náhradník povolaný z farmy byl teprve na cestě. Vzhledem k tomu, že šestadvacetiletý kameraman kdysi chytal v nižších univerzitních soutěžích, byl k utkání nominován jako druhý brankář.

Leonhardt, který v minulosti při zranění brankářů s Capitals občas trénoval, před zápasem podepsal s týmem amatérský kontrakt. Ani kdyby nastoupil, nedostal by však od klubu žádnou finanční odměnu. "Naopak! Za tenhle zážitek bych jim měl zaplatit já," řekl agentuře AP. "Jsem z Kanady, hokej jsem hrál od čtyř let. Teď se mi splnil sen. Bylo to strašně rychlé, neuvěřitelné," dodal muž, který se navíc mohl zapsat do historie NHL. Pokud by se dostal na led, stal by se 210 cm vysoký kameraman spolu s Benem Bishopem nejvyšším brankářem v historii ligy.

Šestadvacetiletý Leonhardt dostal dres s číslem 80 a při rozbruslení se mu v hale Verizon Center dostalo bouřlivějšího přivítání od fanoušků než například hvězdám Alexandru Ovečkinovi či Sergeji Fjodorovovi. Diváci nadšeně tleskali a křičeli také ve chvíli, kdy se na obrazovce nad ledem objevil Leonhardt sedící na střídačce a pod ním nápis "první zápas v NHL".

Krátká kariéra hvězdy NHL pro Leonhardta skončila v polovině první třetiny, kdy z farmářského celku v Hershey dorazil Semjon Varlamov.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč