Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zabijí jeho i rodinu? Stříbrný maratonec si gestem v cíli namaloval na čelo terč

Sport

  20:00
RIO DE JANEIRO - Pořádně velký rozruch vzbudil závěr tradičně posledního atletického závodu na olympijských hrách – maratonu. Stříbrný Etiopan Feyisa Lilesa proběhl cílem se zkříženými rukami nad hlavou. Nyní za to ale může draze zaplatit.

Etiopan Feyisa Lilesa a jeho gesto v cíli. foto: Reuters

Rukama zkříženými do „X“ vyjádřil Lilesa solidaritu z lidmi z kmene Oromo, kterým se snaží etiopská vláda vyvlastnit půdu. Ti se proti tomu pochopitelně brání a během protestů již dle Lilesy zemřelo více jak tisíc lidí.

„V posledních devíti měsících není v mé vlasti příliš bezpečno. Více než tisíc lidí zemřelo, další byli obviněni ze zrady, za což je vězení či trest smrti. Pro lidmi z kmene Oromo jde o velmi nebezpečné období,“ vyprávěl šestadvacetiletý maratonec zahraničním reportérům.

Etiopan Feyisa Lilesa a jeho gesto.
Etiopan Feyisa Lilesa a jeho gesto.

Humanitární organizace mluví o více než 400 stovkách mrtvých a několika tisících zatčených. To vše během posledních tří týdnů.

Lilesa pochází právě z Oromie, což je jeden z devíti (a také největší) etnických regionálních států v Etiopii, jehož území nyní chce zabrat etiopský premiér Hailemariam Desalegn. „Jsme utlačování i ze strany našeho atletického svazu. Pokud se vrátím domů, bude mne chtít vláda zabít. Pokud ne, pošlou mne do vězení. Chci z Etiopie odejít,“ pokračoval.

Lelisa chce zažádat o prodloužení pobytu v Brazílii a po návratu na černý kontinent by chtěl svoji rodinu dostat do sousední Keni, jejíž obyvatele označil za velmi přátelské, nebo do Ameriky. Právě s ohledem na své nejbližší etiopský vytrvalec zkříženými rukama extrémně riskoval.

Doma na něj čekají rodiče, bratr, sestra, manželka a dvě děti. „Nevím, jestli už je nezatkli, nebo nezabili. Když vám dnes někdo zaklepe na dveře, nevíte, zda je to soused, nebo voják s nabitou zbraní,“ řekl Lelisa, kterého novináři žádali o stejné gesto i na vyhlášení vítězů.

„Byl jste vždy tak statečný?“ zeptal se ho následně jeden z reportérů. Ač Lelisa angličtině vládne, tak tomuto slovu nerozuměl. Přitom je pro mnohé jeho ztělesněním.

Dle vládního mluvčího se ale bát o život nemusí. „Až se vrátí, dostane se mu hrdinského přivítání stejně jako jeho týmu,“ řekl pro státní televizi, kterou ale ovládá již zmíněný premiér Desalegn...