Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Druhé místo. Sáblíková odstartovala olympijskou sezonu

Sport

  21:10
CALGARY - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupila do olympijské sezony při prvním Světovém poháru v Calgary druhým místem na trati 3 000 metrů. V poslední rozjížďce závodu jej vybojovala časem 3:59,39. Prvenství slaví už 41letá Němka Claudia Pechsteinová.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková foto: Reuters

Sáblíková nastoupila v závěrečné rozjížďce divize A proti Němce Stephanii Beckertové, stříbrné z olympijských her ve Vancouveru. Tón závodu předtím nejprve udala Nizozemka de Jongová časem 4:00,56 a po ní obě rychlobruslařky v předposlední rozjížďce: v té nečekaně německá legenda Pechsteinová časem 3:59,04 těsně porazila úřadující mistryni světa na této trati Ireen Wüstovou.

Sáblíková od prvních metrů Beckertové ujížděla a držela se  v dosahu mezičasů Pechsteinové. Před posledním kolem srazila ztrátu na německou veteránku z 59 na 31 setin, ale ani usilovný finiš ji před Pechsteinovou neposunul, scházelo 35 setin. Na čas obávané Wüstové však její výkon stačil.

Pechsteinová tak vytvořila nový historický rekord, je nejstarší vítězkou závodu Světového poháru všech dob.

Erbanová byla osmnáctá

Nový ročník Světového poháru rychlobruslařů odstartovaly na trati 500 metrů sprinterky. Karolina Erbanová zaostala v jejich závodě časem 38,39 zaostala o 72 setin za svým osobním a národním rekordem, který vytvořila letos v lednu na podobně rychlé vysokohorské dráze v Salt Lake City.

Ve dvacetičlenné elitní divizi A nastupovala česká reprezentantka ve čtvrté rozjížďce proti Američance Richardsonové, se kterou prohrála o 78 setin. Nevyšla jí už úvodní stovka, kterou měla ze všech aktérek divize A nejpomalejší.

"Potřebuje se rozzávodit," říkal před závodem o Erbanové kouč Petr Novák. V minulé sezoně obsadila v celkovém pořádí Světového poháru na 500 metrů 13. místo, na mistrovství světa v Soči byla v březnu na této distanci desátá. V sobotu ji čeká v Calgary druhý start na pětistovce, v neděli pak absolvuje svoji parádní disciplínu - tisícovku.

První pohárový triumf nové zimy vybojovala Korejka I Sang-Hwa za 36,91.

Dnes se ještě v Calgary představí třetí česká rychlobruslařka Nikola Zdráhalová, která při svém debutu ve Světovém poháru pojede v divizi B na 3000 metrů. Sedmnáctiletá Zdráhalová, která se kvalifikovala do poháru letos na podzim, jede především sbírat zkušenosti, ze všech aktérek divize B má nahlášen nejslabší osobní rekord.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!