130 let
Anderson Varejao (vpravo) a Jan Veselý

Anderson Varejao (vpravo) a Jan Veselý | foto: ČTK

Začalo NBA. Veselého sedm bodů Washingtonu nestačilo

Sport
  •   9:18
NEW YORK - Český basketbalista Jan Veselý vstoupil do své druhé sezony NBA sedmibodovým výkonem na palubovce Clevelandu, jeho Washington ale prohrál 84:94. Veselý zasáhl do zápasu jako náhradník, za 21 minut hry si připsal ještě čtyři doskoky a po jedné asistenci a bloku.

Washington sice smazal šestnáctibodové manko ze třetí čtvrtiny, ale závěr vyšel lépe domácímu celku, v jehož dresu nastřílel Kyrie Irving 29 bodů.

Zazářil i brazilský pivot Anderson Varejao, jenž předvedl 23 doskoků a po jednom bodu a asistenci jej dělilo od zisku prvního triple doublu v kariéře. Nejlepším střelcem Wizards, kterým chyběly zraněné opory John Wall, Nene Hilario a Kevin Seraphin, byl s pouhými jedenácti body další náhradník Jordan Crawford.

"Tohle nebyl tým, který jsem vídal v posledních čtyřech týdnech. Dělali věci, které jsem u nich nikdy nepozoroval. Nemůžeme takhle zaostávat v doskakování (39:54) nebo střílet trestné hody, jak jsme stříleli (12 bodů z 20 možných)," zlobil se trenér Randy Wittman. Šestky se nedařily ani Veselému, který proměnil jednu ze čtyř.

Výsledky NBA

Cleveland - Washington 94:84 (za hosty Veselý 7 bodů), LA Lakers - Dallas 91:99, Miami - Boston 120:107.

Úřadující mistři ligy Miami Heat zahájili cestu za obhajobou výhrou 120:107 nad Bostonem. LeBron James k tomu přispěl 26 body a 10 doskoky, Chris Bosh měl bilanci 19 - 10, Dwyane Wade dal 29 bodů a Ray Allen z pozice náhradníka nastřílel svému bývalému týmu 19 bodů.

Los Angeles Lakers prohráli doma 91:99 s Dallasem, který hrál bez hvězdy Dirka Nowitzkého. V domácím dresu naopak nastoupil i se zraněním nohy Kobe Bryant a dal 22 bodů, o jeden méně než spoluhráč Pau Gasol. Soupeř měl v týmu šest dvouciferných střelců v čele s Darrenem Collisonem (17).

Losangeleskému týmu chybělo k výhře například 11 trestných hodů, které zahodila jejich hvězdná posila Dwight Howard, jinak autor 19 bodů a 10 doskoků. Celkem domácí minuli z čáry trestného hodu 19 z 32 pokusů. Debut v dresu Lakers se nevydařil ani Stevu Nashovi, který zůstal jen na sedmi bodech a čtyřech asistencích.

"Je to skvělé vítězství. Lakers mají nový tým a nový systém, ale budou v pohodě. My si však dnes věřili a odvedli dobře svoji práci," řekl spokojený trenér Dallasu Rick Carlisle. Zato Lakers navázali na neslavnou bilanci z přípravného období, v němž prohráli všech osm zápasů.

Autor: ČTK