Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Finále Davis Cupu je vyrovnané, Berdych zvítězil v pátém setu

Davis Cup

  15:50aktualizováno  17. listopadu 0:04
PRAHA - Bitva o tenisový daviscupový trůn je po pátečních dvouhrách vyrovnaná. Nejprve Radek Štěpánek podlehl španělské jedničce Davidu Ferrerovi 3:6, 4:6 a 4:6, poté ale Tomáš Berdych přehrál Nicoláse Almagra 6:3, 3:6, 6:3, 6:7(5:7) a 6:3. V sobotu finále pokračuje čtyřhrou.

Tomáš Berdych foto: MAFRA - Michal Šula

A debl přiblíží jeden z týmů k zisku "salátové mísy". Na domácí straně jsou nahlášeni Lukáš Rosol a Ivo Minář, ale hrát od 14:00 budou Berdych se Štěpánkem, kteří mají v Davis Cupu ve čtyřhře bilanci 11:1. Španělé proti nim pošlou vítěze Turnaje mistrů z Londýna Marcela Granollerse a Marka Lópeze. V neděli začnou ve 13:00 jedničky Berdych s Ferrerem a po nich by měli hrát Štěpánek s Almagrem.

"Tohle jsme potřebovali. Je to poslední akce v roce, jsem odhodlaný nechat na kurtu absolutně všechno. Lidi mi dodávají ohromnou energii a bod je strašně důležitý. Čtyřhra nebude po těžkých zápasech vůbec jednoduchá. ale popereme se o bod. Vybojovali jsme si naději, že v neděli se bude hrát," řekl Berdych.

On-line reportáž - ZDE

Berdych nastoupil na kurt v složité situaci, protože věděl, že musí vyhrát, aby týmu uchoval reálné naděje na úspěch. V bitvě servisů rozhodl první dvě sady vždy jediný brejk. V té první uspěl po křížném prohozu Berdych, druhou ovládl aktivnější Almagro.

Šestý hráč světa Berdych působil znaveně a jeho výkon měl daleko k ideálu. Před více než čtrnácti tisíci fanoušky dřel, urval třetí set a zdálo se, že je blízko k výhře. Zvláště, když vletěl skvěle do čtvrté sady. V úvodu v ní získal osm míčů v řadě a vedl 2:0, jenomže riskující Španěl srovnal a dotáhl set do zkrácené hry. V té Berdych prohrál prvních pět míčů a musel do pátého dějství.

Tomáš Berdych
Almagro při utkání s Berdychem.

Před rozhodujícím setem odešel Berdych hledat energii do šatny. V napínavém dramatu pak znovu získal jako první brejk a měl náskok 4:2, ale o výhodu vzápětí přišel. Oba tenisté už dolovali zbytky sil.

A Berdych navíc šel i štěstí naproti. Jestřábí oko potvrdilo dopad míče po vítězném bekhendu na lajnu a český hráč šel za stavu 5:3 podávat na výhru. Zápas už nepustil a po čtyřech hodinách slavil.

Štěpánek bojoval marně

V první dvouhře ukázal Štěpánek v souboji s Ferrerem srdce, ale na kvalitu španělské jedničky nestačil. Oba předpovídali dlouhý zápas, a to potvrdil už šestý gem vzájemného střetnutí. Za stavu 2:3 servíroval český hráč, ale dopustil se dvou dvojchyb a Španěl se hlavně díky nim dostal do vedení 40:0. Štěpánek manko smazal a boj o šestý bod trval více než dvacet minut. Ferrer promarnil sedm brejkbolů a z vyrovnání se nakonec radoval Štěpánek. Svého soupeře trápil především častými přechody k síti.

Štěpánek: Zklamalo mě podání

Jenže dlouhá prohraná bitva Ferrera nepoznamenala. Hned po dalším podání Štěpánka už jásal. Česka dvojka zahrála další tři dvojchyby, což hostující tenista využil, když devátým brejkbolem, prvním proměněným, ukořistil gem pro sebe. Štěpánkovi nepomohla ani výměna rakety, neboť pátý hráč světa sadu dovedl do vítězného konce 6:3.

Ferrer svůj výkon stupňoval

Po přestávce se Štěpánek na kurt nevrátil v nejlepším rozpoložení a nabídl soupeři vedení 3:1. Pak ale zařadil vyšší rychlostní stupeň a třemi vyhranými gemy průběh druhého setu otočil, tím však jeho série skončila. Ferrer ovládl i druhou sadu, a to poměrem 6:4.

A dominoval i po přestávce. Karvinský rodák rychle prohrával 2:5, přesto neustále hledal skuliny ve hře soupeře. Nevzdával se, bojoval a byl odměněn snížením na 4:5. Dostal do varu i fanoušky v hale, ale více radosti jim už dát nestihl. Český tenista prohrál po skoro tříhodinovém klání i ve třetí sadě 4:6. "Snažil jsem se s ním držet krok, on ale neustále přidával plyn," řekl Štěpánek České televizi.

"Radek hrál dobře, nemůžeme mu nic vyčíst, ale soupeř byl lepší," komentoval prohru Štěpánka Tomáš Šmíd, který před 32 lety ve finále proti Itálii dokázal přemoci střevní problémy a vyhrál úvodní dvouhru z deficitu 0:2 na sety.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!