130 let
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Záhada. Rusku hrozí kvůli krytí dopingových hříšníků absence na olympiádě, přesto bude pořádat dvě plavecké ME

Sport
  •   13:00aktualizováno  16:57
GLASGOW - Evropská plavecká federace (LEN) v sobotu přidělila ruské Kazani pořádání mistrovství Evropy v krátkém bazénu v roce 2021 a ME v plaveckých sportech v roce 2024.

Baumrtová-Kubová skončila na ME opět pátá, Micka doplaval sedmý

Učinila tak dva dny před tím, než bude Světová antidopingová agentura WADA rozhodovat o trestu pro Rusko kvůli dopingu. Evropských šampionátů by se ale ani případné vyřazení Ruska dotknout nemělo.

Volba Kazaně, která v roce 2015 hostila mistrovství světa, byla jednomyslná. 

„Kazaň se stala v posledních letech domovem plaveckých sportů, kde jsou pro naše sportovce zaručeny ty nejlepší podmínky. Mají prvotřídní sportoviště a zkušený pořadatelský tým, federace by si nemohla víc přát,“ uvedl v tiskové zprávě prezident LEN Paolo Barelli.

Kontrolní komise WADA kvůli poslední aféře se zmanipulováním dat z moskevské laboratoře doporučila, aby ruští sportovci nesměli závodit na velkých akcích pod svou vlajkou čtyři roky.

Tedy ani na olympijských hrách v Tokiu 2020 a na zimních hrách v Pekingu o dva roky později.

K dalším doporučeným trestům patří zákaz pořádání velkých sportovních akcí na ruském území po dobu čtyř let. 

Rusko se o jejich organizaci nesmí ucházet a odebrána mu mohou být už udělená pořadatelství, „pokud to není z právních či praktických důvodů vyloučeno“.

Evropské plavecké šampionáty ale zřejmě do kategorie velkých sportovních akcí patřit nebudou. Ohroženo totiž není ani spolupořadatelství Ruska při evropském fotbalovém šampionátu 2020. 

Mluvčí WADA v souvislosti s tím uvedl, že nejde o velkou multisportovní akci nebo mistrovství světa, ale spíše regionální či kontinentální akci v jednom sportu.

Autor: ČTK