130 let
Šárka Záhrobská na trati olympijského slalomu.

Šárka Záhrobská na trati olympijského slalomu. | foto: Reuters

Záhrobská jela slalom na lyžích namazaných běžeckým voskem

Sport
  •   11:41
VANCOUVER - I s pomocí servismana švýcarské hvězdy Didiera Cuche si dojela Šárka Záhrobská ve slalomu na olympiádě ve Vancouveru pro bronz. Servisman Záhrobské Miloš Machytka v těžkých podmínkách bojoval s přípravou lyží a Kris Krause mu poradil, aby použil běžecké vosky na bruslení.

"Servisák od Cuche má Šárku moc rád, a když odjížděl z olympiády a viděl mě, jak s vosky v tomhle počasí bojuju, tak mi tady nechal všechno své nádobíčko, které tady měl," řekl Machytka novinářům.

Počasí ve Whistleru dělalo lyžařkám velké problémy. Večer před závodem mrzlo, ale o půlnoci už začalo pršet a na páteční dopoledne zněla předpověď na sedm na nulou. Start slalomu navíc nebyl na prudké, ale spíše rovnější pasáži, takže lyže musely hodně dobře jet.

Záhrobská o tom nevěděla
Na základě Krauseho rady dával Machytka na slalomové lyže vosky a zrychlovače používané na bruslařské běžky. "Neliší se skoro v ničem, jen je vyrábějí firmy, které se specializují na běžecké lyžování. Hodně servisáků to ve Světovém poháru používá," řekl Machytka.

Záhrobská o tom vůbec nevěděla. "Nepochlubil se. Ale ať si dá co chce, hlavně že to jelo," usmála se česká závodnice. "Vosky spolu neřešíme, bavím se jen o hranách. Já si řeknu, jestli jsou agresivní a potřebují ztupit, nebo nechat, podle toho, jak se cítím." Před slalomem, hlavní disciplínou Záhrobské na olympiádě, stihl Machytka běžecké vosky otestovat jen třikrát. "Naposledy ráno před závodem," řekl servisman. Jestli jely lyže opravdu rychleji, to musí teprve zjistit. "Až porovnám mezičasy ostatních," řekl Machytka.

smr nkr

Autor: ČTK