Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Záhrobská pojede i se zraněným okem

Sport

  17:23
PRAHA - Lyžařka Šárka Záhrobská pojede i se zraněným okem sobotní závod Světového poháru ve Špindlerově Mlýně. Po čtyřech dnech nejistoty, zda bude moci s poraněním oka způsobeným střepem z lahve šampaňského startovat, se po lékařském vyšetření v Praze mistryně světa s otcem a trenérem v jedné osobě rozhodli, že si závod na domácí půdě nenechá sjezdařka ujít.

Za brýlemi schovala Šárka Záhrobská zranění, který jí způsobil střep z rozbité láhve foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Záhrobská pojede oba závody, nevynechá v případě nezdaru ani nedělní slalom. "Nebudeme vypouštět nic, za této situace není rozhodující, jestli bude závod dnes, nebo zítra. Léčit se to bude čtyři až pět dní," vysvětlil Petr Záhrobský. "Do Mariboru by měla být v pořádku," ujistil Záhrobský před dalšími závody Světového poháru, které se konají ve  Slovinsku za týden.

Záhrobská bude startovat s kontaktní čočkou ve zraněném oku, která bude chránit rohovku. Čočku, která chránila rohovku před pěti stehy na dolním výčku, se jí na pátečním vyšetření pokusil vyndat oční specialista Pevel Rezek z fakultní nemocnice Na Bulovce. Nakonec musel ale do oka nasadit čočku novou, protože stehy oko stále dráždily.

Čočka o síle jedné dioptrie ale znemožňuje v určitém úhlu ostrost vidění. Záhrobská tak vidí rozmazaně, což se podle Petra Záhorského asi podepíše na celkovém výkonu.

Lyžařka je podle svého otce optimistka. "Chce jet doma, přijde se na ni podívat hodně fanoušků. My jsme to ještě jednou rozebrali a došli jsme k názoru, že budeme startovat," prohlásil kouč. Modlil se, aby v sobotu a v neděli svítilo sluníčko. "Umožní to daleko lepší vidění, hendikepem bude sněžení nebo mlha. Ale musím říct, že nejsem sám osobně přesvědčen o tom, že za těchto podmínek jsem schopni odvést stoprocentní výkon," dodal.

Záhrobská v pátek dopoledne ve Špindlerově Mlýně ještě trénovala. "Nevypadala za daných podmínek špatně," uvedl Záhrobský.

Lyžařka si poranila víčko na Silvestra při křtu sjezdovky v lyžařském centru Aldrov ve Vítkovicích při rozbíjení láhve se šampaňským kladivem. Střep jí způsobil pod okem tržnou ránu, která se musela sešít. "Vidím ale dobře, jen nemůžu to oko pořádně otevřít. Je malinko nateklé," řekla Záhrobská ve čtvrtek a připustila, že při ní stáli všichni svatí.

Autor: