Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Záhrobská se dotýká triumfu v SP

Sport

  10:54
PANORAMA/PRAHA - Šárka Záhrobská doráží na premiérové vítězství ve Světovém poháru. Ve druhém slalomu nové sezony dala mistryně světa jasně najevo, že se s ní musí počítat.

Šárka Záhrobská foto: Enrico SchiaviČTK

„Když se bude pravidelně umisťovat v první pětce, tak to jednou na to první místo ulítne,“ říká otec a trenér Petr Záhrobský. „Už zbývá udělat jen ten poslední krok.“
Zdá se, že už je to jen otázka času, kdy čeští sjezdaři oslaví třetího vítěze závodu v lukrativním Světovém poháru v historii.

Dvaadvacetiletá Záhrobská dlouhá léta opakuje, že úspěch v SP staví výš než zář ze světových šampionátů, kde se jí paradoxně daří lépe. V neděli v kanadské divočině poblíž střediska Panorama útočila na vítězství, ale potřetí během kalendářního roku skončila na druhém místě. „Cítím se dobře a budu to chtít prodat,“ slibovala rodačka z krkonošského Benecka před odletem na zámořskou štaci. „Ale nedávám si cíl, že chci vyhrát,“ tvrdila.

V historii SP jen dvě Češky vystoupaly na nejvyšší stupeň (viz tabulka). Od dob Olgy Charvátové a Jany Šoltýsové-Gantnerové ale už uplynulo 25 let. V novodobé české historii až Záhrobská poprvé vystoupila na stupně vítězů. Stalo se tak ve čtyřech slalomech: třikrát skončila druhá, jednou třetí.

A pokaždé českou lyžařku porazila Marlies Schildová. „Je dobré znamení, že i navzdory chybám dokážu vítězit,“ pochvalovala si v neděli rakouská suverénka.
„I Schildová je k poražení. Jen musí všechno perfektně vyjít,“ přemítá Záhrobská.

Česká sjezdařka uniká soupeřkám v mírnějších pasážích, v nichž mistrně využívá skvělého citu pro sníh a skluz. Naopak zadrženě působí její projev v extrémně prudkých pasážích. „Mám ještě rezervy. A to je dobře,“ usmívá se.

Ve Světovém poháru se pohybuje už skoro šest let a postupem času se ze zakřiknuté dívenky stala závodnice, která podle otce a trenéra Petra Záhrobského připomíná na trati šelmu. „Závodění je z velké části o hlavě,“ tvrdí Záhrobský. „Slalom se dá ještě víc pouštět. Když natrénuju, tak získám ještě větší jistotu, abych se nebála zariskovat,“ přidává se jeho dcera.

V Lake Louise zkusí sjezd
V průběžném pořadí slalomu patří Záhrobské třetí příčka, čtvrtá je v celkovém hodnocení SP. Jenže nyní čekají na sjezdařky rychlostní disciplíny. V Kanadském středisku Lake Louise to bude sjezd a super G. Záhrobská, která zatím bodově paběrkuje pouze v superobřím slalomu, by měla zkusit oba závody.

„Pojedeme i sjezd,“ říkal Záhrobský. Čekání na premiérový triumf se tak odloží minimálně do závodů v americkém Aspenu na začátku prosince. „Když budu mít pocit, že jsem do toho dala všechno, tak je to mnohem lepší než dojet do cíle a říkat si ježíšmarjá, proč jsem to támhle nepustila, proč jsem to tamhle podržela,“ vysvětluje svůj přístup česká slalomářka.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!