Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Záhrobská: Táta mi nic nenařizuje

Sport

  11:17
PRAHA - Říká, že zlatá medaile, kterou vyhrála na minulém mistrovství světa, ji nezměnila. Nyní se Šárka Záhrobská (23) v klidném hotelu stranou hlavního ruchu ve francouzském Val d’Isere, kde se koná světový šampionát v alpském lyžování, připravuje na obhajobu titulu mistryně světa ve slalomu. Atmosféru šampionátu si už osahala, v super-G skončila patnáctá.

Záhrobská na svazích v Semmeringu. foto: ČTK

* LN Nerada vyhlašujete jednoznačné cíle. S čím budete spokojená, až za devět dní opustíte Val d’Isere?

 Obecně jsem říkala, že medaile by potěšila. Je jedno jaká. Určitě je důležité odcházet s pocitem, že jsem do toho dala všechno.

* LN Vaše výsledky ukazují zajímavou věc. Naposledy jste nedokončila závod Světového poháru před třemi lety.

 Nevím. Statistiky nemám v hlavě.

* LN V březnu v roce 2006 jste vypadla v obřím slalomu. A ve vaší parádní disciplíně ve slalomu jste naposledy nedokončila závod SP dokonce na jaře roku 2005. Těší vás to, protože jste konzistentní a pravidelně bodujete, nebo je to známka toho, že máte rezervy?

 Určitě se dá jezdit riskantněji jak ve slalomu, tak v obřím slalomu. V obou mám strašně moc rezerv. Riskuju mnohem víc než před rokem dvěma, ale dá se to ještě posunout. Samozřejmě s tím přijdou i výpadky, ale třeba to bude první druhé místo, pak výpadek, pak zase druhá příčka. V superobřím slalomu neriskuju, protože v něm nemám takovou jistotu. Snažím se krizovým situacím předcházet tím, že si to víc najedu, ale pokud bych chtěla jezdit i super-G do desítky, tak musí přijít to riskování.

* LN Riziko souvisí s předstartovní náladou. Jak se introvert, jako jste vy, nažhavuje, aby vyrazil agresivně mezi branky?

 Nemyslím, že to souvisí s předstartovní náladou. Spíše s tím, jak si člověk věří a jak dokáže být na trati drzý, jak si to dokáže srovnat v hlavě. Riskovat umí někdo, kdo je horkokrevný, i někdo, kdo je introvert.

* LN Čili podle vás nerozhoduje, s jakou náladou se sjezdař pustí ze svahu dolů?

 Náladu musíte mít dobrou. (usmívá se) Musíte se na závod těšit, mít chuť si to s tratí rozdat a s kopcem se poprat.

* LN Je svah ve Val d’Isere takový, že se s ním musíte hodně prát?

 S každým se musíte poprat. Já ale nemyslím poprat, jako že s ním nějak bojuju. I na lehkém kopci si to můžete s tratí rozdat a překonat sám sebe.

* LN Na který závod se na letošním mistrovství světa nejvíc těšíte?

 Nedokážu říct. Beru to den po dni. Nepovyšuju jeden závod nad druhý.

* LN Bude slalom, který je na programu MS až na závěr, jiný než ostatní závody? Přece jen na vás bude upřena pozornost celého světa, spousta českých fanoušků vám bude držet palce v očekávání další medaile.

 Teď to neprožívám. Zeptejte se mě po závodě, jak jsem se cítila. Třeba řeknu, že jsem byla strašně nervózní, bylo mi špatně, nebo naopak že jsem byla v pohodě, vysmátá a překvapila sama sebe. Nedokážu to odhadnout deset dní dopředu.

* LN Teď se tedy upínáte k dnešní superkombinaci?

 Na nic se neupínám, snažím se každý den dělat v tréninku to nejlepší.

Šárka Záhrobská a mistrovství světa

Nejlepší české sjezdařce se na světových šampionátech náramně daří. Už při své premiéře před osmi lety ve Svatém Antonu obsadila ve slalomu 21. místo. Plně zazářila v Bormiu v roce 2005, kde získala bronz, před dvěma lety v Aare slalom dokonce vyhrála a stala se první českou mistryní světa. Vedle slalomu se jí daří i v ostatních disciplínách, v superkombinaci před dvěma lety skončila čtvrtá, Ve Val d'Isere ji ještě čeká superkombinace (dnes), obří slalom (čtvrtek 12. 2.) a slalom (sobota 14. 2.).

Helma posázená slavnými křišťály

Speciální helmu obléká Šárka Záhrobská během mistrovství světa ve francouzském Val d'Isere. Celá je posázená slavnými křištály od návrhářky Fiony Swarovské. „Každý křišťál byl na helmu dán ručně, pinzetou,“ říká věhlasná designérka. „Museli jsme pak helmu pečlivě testovat v tunelu, ale naštěstí prošla.“ Přilba se bude po šampionátu dražit ve prospěch charity, její cena se pohybuje ve statisících korun.

* LN Býváte před startem hodně nervózní?

 Je to den ode dne. V Aare (předchozí MS v roce 2007, kde Záhrobská vyhrála slalom) jsem nebyla nervózní, v Aspenu (první triumf Záhrobské v SP) také ne. Tady můžu být nervózní, nevím.

* LN Tak to asi nejste trémistka.

 Někdy to na mě přijde. Jsem nervózní ve chvílích, kdy by to člověk nečekal.

* LN Bývala jste nervóznější při zkoušení u školní tabule než na startu závodu?

 Ve škole ne. Byla jsem hodně nervózní, když jsem jako malá holka jezdila žákovské závody. Člověk si neuměl srovnat v hlavě, co je důležité a co ne. Že je to zábava, hra.

* LN Slalom a obří slalom pojedete na kopci, kde závodí muži. Když je svah večer nasvícený, vypadá hrozivě. Má extrémní sklon, a jak je celý ledový, zlověstně se leskne.

 Je hodně prudký. Je prolitý vodou. Bude to hodně těžké a náročné. Ale uvidíme, až na tom budu stát. Budeme na něm mít volné tréninky. Kluci na něm předtím pojedou superkombinaci, ale přijde mi zbytečné se na ně koukat.

* LN Naopak příjemně se leskne vaše nová helma posázená věhlasnými křišťály. Na mistrovství v ní odjedete všechny závody. Rozdíl asi žádný nevnímáte, že?

 Ne, ne. (usmívá se) Helma je úplně stejná, má stejné technické parametry, akorát je ozdobená, aby to bylo něco speciálního na mistrovství světa.

* LN Chtěla byste mít nějaký podobně ozdobený šperk?

 Já ne. Na mě je určitě moc extravagantní. Asi mám trošku jiný vkus.

* LN Nedávno jste zmínila, že s otcem Petrem, který vás odmalička trénuje, máte na lyžování odlišný pohled. Jak jste to myslela?

 To není teď. Máme na řadu věcí rozdílné názory, ale nikde jsem neřekla, že by to nefungovalo. Spíše jsem mluvila o tom, že jsou rezervy i v naší spolupráci. Bylo by i divné, kdybychom se ve všem shodovali. Jsem i nerada, že když něco řekne můj otec, tak je to zákonitě brané, jako že si to myslí i Šárka. Jsme dva rozdílní lidé, i když jsme otec a dcera.

* LN Váš otec je známý svéráz a nejen v Česku, ale i mezi lidmi ve Světovém poháru proslul tím, že se s ním velice špatně jedná. Znáte nějaký způsob, jak ho přesvědčit?

 Tak říkám, že i v naší spolupráci je řada rezerv, a samozřejmě že nějaké cesty mám, ale v řadě věcí je to s ním opravdu těžké. (usmívá se)

* LN Dcera to s tátou většinou umí.

 Těžko říct. To by musel posoudit někdo jiný, jestli se mnou komunikuje jinak.

* LN Když jste byla mladší, byl na vás hodně tvrdý. Máte nyní volnější režim?

 Nemám od něj žádný režim. On mi nic nenařizuje, a ani mi nemůže nic nařizovat, protože jsem dospělá. Pokud tatínek něco nařizuje, tak je to těm dvanáctiletým. Teď lyžuju, protože chci a protože mě to baví. Ne proto, že mně to někdo nařizuje. Je to o té spolupráci. My se musíme chovat jako partneři ve firmě, nikdo není nadřízený nebo podřízený, jsme na stejné úrovni. Každý máme nějaké úkoly a podle toho se musíme chovat. Takže žádný režim nemám. Co můžu posoudit, tak táta prožívá lyžování a výsledky míň, než když jsem byla v žácích, protože poznal, jak vypadá velké lyžování, a je mnohem starší, zkušenější. Viděl a zažil toho mnohem víc. I on se učí a nabírá zkušenosti.

* LN Možná, že se zklidnil také proto, že ať už to s vámi dopadne jakkoli, vaše kariéra bude hodnocena jako úspěšná. Už jste na vrchol vyšlapala.

 Nevím, jestli se uklidnil, ale já bych řekla, že by měl být naprosto klidný, já jsem také naprosto klidná. Ať už se povedlo nebo nepovedlo, my nemusíme cítit k nikomu žádnou zodpovědnost. Lyžujeme za naše peníze, všechno jsme si sehnali sami. Lyžuju pro sebe a trénuju a pracuju proto, abych se zlepšovala, a dělám pro to všechno. Ale pokud se mi jednou třeba přestane dařit, tak to nebude žádná tragédie. Budu lyžovat, dokud mě to bude bavit, dokud se bude dařit.

* LN Umíte si představit, že by vás po těch letech trénoval někdo jiný než otec?

 Myslím, že už teď jsem tak zkušená závodnice, že co se týče techniky, tak nevím, kdo by musel přijít a říct mi něco převratného. Lyžování není zase žádná velká věda, je to o pár principech v každé disciplíně, kterých není moc, a já myslím, že je všechny znám. Jde o to je provést, udělat ten pohyb, abych principy naplnila. Neříkám, že umím lyžovat, že to líp nejde, ale vím, jak to má vypadat, a musím pracovat na tom, abych to na lyžích provedla.

* LN Jde ale asi také o to, aby vás na případné chyby, které člověk nevnímá, někdo upozornil.

 To neříkám, ale mám zpětnou vazbu díky kameře a analýzám.

* LN Uvažovala jste někdy o konci? Dokdy chcete lyžovat?

 Přemýšlela jsem o tom, že čas strašně rychle letí a že před sebou už tolik sezon nemám, že nemůžu pořád říkat, že mám ještě čas a že jsem mladinká, že už to dávno neplatí. Tohle je moje sedmá sezona ve Světovém poháru a určitě bych to nechtěla natahovat dýl jak do třiceti kvůli rodině a dětem. Proto je potřeba dělat vše naplno, hledat své limity, abych si ve třiceti neříkala, že jsem něco zanedbala.

* LN Jste příznivcem odcházení na vrcholu?

 To je to nejlepší, co může být. Ale to se nedá naplánovat.

* LN Mistrovství světa se od zbytku sezony liší také tím, že na jednom místě, v jednom hotelu zůstáváte čtrnáct dní. Nepadne na vás truchlivá nuda?

 V Aare to bylo podobné. Pořád se něco děje. Teď máme tréninky, čeká nás superkombinace a pak budeme mít zase pět volných dnů na trénink na točivé disciplíny. To uteče rychle.

* LN Vaši mužští kolegové z reprezentace si zpestřují pobyt ve Val d’Isere tím, že si chodí zahrát hokej. Nešla byste s nimi?

 Ne, ne. Ani bych neměla kdy. Program je náročný, a i když odpoledne nemám trénink, tak šlapu na kole a jdu na krátkou masáž. Mám tady Ditu (Schönfeldovou - fyzioterapeutku), takže spolu cvičíme třeba i hodinu.

* LN Je na vašich výkonech znát, když s vámi je na závodech fyzioterapeutka?

 Určitě. Nejezdí všude, protože má zaměstnání a musí si brát na závody dovolenou. Cvičí se mnou, abych byla fyzicky v pohodě, aby něco nebylo přetažené. Je to i kamarádka, povídáme si spolu a zabavíme se.

* LN Regeneraci se cíleně věnujete až v posledních sezonách. Cítíte se díky cvičením lépe?

 Regenerace mi hrozně chybí, když se mnou není Dita nebo Tonda (Strach - kondiční trenér), protože masáž a uvolnění by mělo být denně. Třeba v Zauchensee jsem neměla ani jednoho a vrátila jsem se strašně unavená. Je to znát, mělo by to patřit ke standardu týmu.

* LN Máte dlouhodobý cíl? Co byste ještě chtěla dokázat?

 Cíle jsou postupné, trénuju a pracuju proto, abych se zlepšovala, chci to pořád posouvat výš. Jezdím ve slalomu stabilně kolem pátého místa, když to vyjde, můžu být na bedně. Vím o spoustě chyb, co dělám. Chtěla bych to posunout, abych se ve slalomu stabilně dostávala na stupně vítězů. A obří slalom chci posunout tam, jako je teď slalom, a superobří slalom trochu víc potrénovat a posunout stabilně do patnáctky. Takže cíle jsou postupné, nebudu teď říkat, že chci vyhrát obří slalom, to by byl strašný skok, proto říkám posunout.

* LN Je pro vás důležitější být nejlepší ve slalomu, nebo se chcete dostat do bodu, kdy byste mohla reálně pomýšlet na zisk Velkého křišťálového glóbu pro celkovou vítězku Světového poháru?

 Nechtěla bych se určitě specializovat na jednu disciplínu, chtěla bych být všestranná, superobří slalom mě baví. Slalom a obří slalom budou moje nejsilnější disciplíny a takový ten základ a chtěla bych přidat super-G, přijde mi zajímavé. V superkombinaci záleží, jaký je sjezd, to je doplňková disciplína.

* LN Současné hvězdy Lindsey Vonnová a Maria Rieschová jsou skoro stejně staré jako vy. Vaše generace nyní vystřídala Kosteličovou, Pärsonovou a vládne. Berete je jako největší soupeřky?

 Holky středního věku, což jsme nyní my, jsou vždycky vepředu, a do toho se tam drží nějaká starší a nějaká mladší závodnice. Soupeřek je řada, neřekla bych, že Maria a Lindsey jsou největší.

* LN Na závodech se potkáváte už odmala. Bylo už od začátku zřejmé, jak skvělé lyžařky z vás vyrostou?

 Na žákovském mistrovství světa jsem potkávala Vonnovou, Mancusovou, a ty to dotáhly až do Světového poháru a patří k nejlepším na světě. Pak tam byla řada závodnic, které v tu dobu byly dobré, také dokázaly vyhrát mistrovství světa žáků, ale někam zapadly a nechaly toho. A pak je řada těch, které jsem v žácích nikdy nepotkala a ve Světovém poháru se pohybují, jako Zettelová nebo Rieschová.

* LN Rieschová momentálně kraluje ve slalomu. Přitom je netypicky vytáhlá. Kde se to v ní vzalo?

 Jsou závodnice, které jsou těžké, ale zároveň jsou obratné a tu váhu dokáží využít i v tom slalomu. Dřív byly vysoké závodnice, ale na slalom nebyly dost obratné. Váha jede, a když to někdo dokáže zkoordinovat, tak musí být rychlý.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!