Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Záhrobští budou pod zámkem

Sport

  10:50
PRAHA - Bodyguardi kolem postávat nebudou, ale přesto se do penzionu, v němž bude při závodech Světového poháru ve Špindlerově Mlýně ubytovaný minitým české hvězdy Šárky Záhrobské, nedostanete. Přísný zákaz vyslovil její otec a trenér Petr Záhrobský, výjimky neexistují.

Šárka Záhrobská na trati

Nejkratší pouť do Špindlerova Mlýna absolvovala ze všech světových špiček Šárka Záhrobská. Ke Svatému Petru, kde se ve středu a ve čtvrtek pojedou závody Světového poháru, je to z Benecka, kde se narodila a kam v neděli přijeli s otcem z Prahy, jen kousek.

"Když jsme závodili v Záhřebu, Janica Kosteličová bydlela doma. To my si ale netroufneme, ráno bychom se taky nemuseli do Špindlu autem probít," vysvětlila lyžařka, proč nezvolili variantu dojíždění z rodinné chalupy.

Včera večer rozbili tábor v penzionu ve Špindlerově Mlýně. Nikoli tedy v hotelu, kde budou ubytovány ostatní světové hvězdy. Je to výhoda? "Všechno je klidnější. Nikoho k sobě nepustíme," směje se Petr Záhrobský, strůjce všeho, který svou dceru odmalička cepuje.

V penzionu jim dělá společnost celý tým. Spolehlivý fyzioterapeut Jaroslav Liška, dva Záhrobského asistenti Jiří Machytka a Josef Vrhel, a také Jiří Beznoska, dvorní lékař. A nejen to. "Jirka je taky naším startérem," líčí Záhrobský. Tedy tím, kdo s Šárkou tráví poslední okamžiky, než vyrazí na trať.

"Dřív to dělal táta, ale taky je třeba hlídat trať. Když vidí, kde mají závodnice problémy, hlásí nám to vysílačkou," vysvětluje Beznoska. "Startérem" se stal před rokem, byť s rodinou Záhrobských spolupracuje už šest let. Je "nahoře" možná proto, že otcova nervozita nedělala na startu dobrotu?

"Je to táta, no. Lepší je, když stojí u trati. Já jsem katalyzátor. A když se Šárce povedl na mistrovství světa bronz, už jsem u toho zůstal," vykládá chlapík, který umí odlehčit leckdy napjatou situaci. "Jde o to, aby i poslední slova byla vyslovena v klidu a pohodě."

Diskařka a lyžařka? Kočka a pes
Důležitým členem klanu je Josef Šilhavý. Kouč diskařky Věry Cechlové zastává roli kondičního trenéra. Hlavní práci má v létě. "Ale ještě v sobotu se v Krkonoších nedalo lyžovat, tak jsme v hale Olympu ve Stromovce se Šárkou stihli kondiční trénink. A před závodem si dáváme tonizační cvičení, aby svaly byly v optimálním stavu," říká Šilhavý.

Diskařka a lyžařka. Jsou si v něčem podobné? "Povahově jsou jako kočka a pes, ale kamarádí spolu. Obě vědí, že pro úspěch je třeba vybočit ze stáda. Šárka je mnohem uzavřenější, má potřebu intimnějšího prostředí," přibližuje. "Vždyť to říkám - penzion se zamkne, dovnitř nesmí nikdo," trvá na svém Petr Záhrobský.
Autoři:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč