130 let

Arbitráž rozhodla o zákazu startu Ruska na nadcházejících sportovních akcích. | foto: ČTK/AP

Aktualizováno

Drtivá rána pro Rusy. Kvůli dopingu nesmí na další dvě olympiády či mistrovství světa ve fotbale

Sport
  •   15:50aktualizováno  16:02
Lausanne/Praha - Rusko bylo za opakovaná dopingová provinění vyloučeno na dva roky z velkých sportovních soutěží včetně olympijských her v Tokiu 2021, zimních olympijských her v Pekingu 2022 či fotbalového mistrovství světa v Kataru 2022. Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne zkrátil na polovinu čtyřletý trest od Světové antidopingové agentury (WADA), proti němuž se Rusko odvolalo.

Ruští sportovci a týmy budou moci na velkých akcích startovat jen v případě, že nebudou zapleteni do dopingových skandálů. Nebudou smět závodit pod svou vlajkou a v případě jejich vítězství nebude znít ruská hymna. 

Ruská antidopingová laboratoř.
Ruský ministr sportu Pavel Kolobkov.

Malým vítězstvím pro Rusko je to, že sportovci budou moci mít na oděvu jméno země a její barvy, pokud bude název „Rusko“ stejně dominantní jako slova „Neutrální sportovec“ nebo „Neutrální tým“.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v první stručné reakci uvedl, že musí nejprve pečlivě prozkoumat, co verdikt pro soutěže na příštích dvou olympijských hrách znamená. Poté hodlá konzultovat s mezinárodními sportovními organizacemi a Mezinárodním paralympijským výborem, jak pokyny CAS realizovat.

Součástí trestu je také zákaz ucházet se v příštích dvou letech o pořádání velkých sportovních soutěží v Rusku. Národní antidopingová agentura (RUSADA) také musí světové agentuře WADA zaplatit za náklady na vyšetřování 1,27 milionu dolarů (27,2 milionu korun), 100.000 dolarů (2,1 milionu korun) jako pokutu a 400.000 franků (9,6 milionu korun) za výlohy na arbitrážní řízení.

Navzdory zkrácení o dva roky udělil CAS nejpřísnější sankce Rusku od té doby, co byl po zimních olympijských hrách v Soči 2014 odhalen státem řízený doping v zemi a zakrývání pozitivních testů. 

Ruští hackeři plánovali napadnout letošní letní olympiádu v Tokiu

„Vysílá to jasný signál, že institucionalizované podvádění a intenzivní snaha podkopat světový antidopingový systém nebude tolerována,“ uvedl prezident WADA Witold Baňka, jenž nicméně vyjádřil zklamání, že CAS nepodpořil všechna doporučení agentury včetně čtyřletého trestu. 

Spokojena nebyla ani ruská strana. „Zdá se, že nebyly vyslyšeny všechny argumenty, které přednesli naši právníci,“ citovala agentura Reuters šéfa RUSADA Michaila Buchanova.

Verdikt CAS odsoudil šéf Americké antidopingové agentury (USADA) Travis Tygart, jenž je dlouholetým kritikem přístupu k ruskému dopingu ze strany ostatních organizací, který považuje za mírný. „Je to slabé, rozředěné rozhodnutí. To, že znovu nebyl vynesen trest odpovídající provinění, je katastrofální rána pro čisté sportovce, bezúhonnost sportu a právní řád,“ uvedl Tygart v prohlášení.

WADA potrestala Rusko na čtyři roky loni 9. prosince za zmanipulování dat z moskevské laboratoře předtím, než byly předány vyšetřovatelům WADA. V údajích byly mimo jiné vymazány soubory spojené s pozitivními dopingovými testy, které mohly vést k identifikaci hříšníků. Rusko se proti distanci odvolalo ještě před koncem loňského roku a trest tak nevstoupil v platnost.

CAS se měl ostře sledovaným případem zabývat už na jaře, ale kvůli koronavirové pandemii se čtyřdenní neveřejné slyšení v Lausanne konalo až na začátku listopadu. 

O odvolání Ruska jednala tříčlenná komise, které předsedal Australan Mark L. Williams, a ve svém rozhodnutí zároveň potvrdila trvající suspendaci RUSADA. Celkovou zprávu o 186 stranách by měl arbitrážní soud zveřejnit v příštích týdnech.

Rusko se může proti verdiktu CAS odvolat ke švýcarskému federálnímu soudu. Podle německé agentury DPA jsou nicméně šance u nejvyššího soudu v zemi na zvrácení rozsudku CAS minimální.

Výběr událostí kolem ruského dopingu

Listopad 2014 - Německá televize ARD obvinila ve svém dokumentu Rusko ze systematického dopingu, korupce a vydírání. Autoři upozornili i na následné zakrývání pozitivních testů a neochotu jejich vyšetřování ze strany funkcionářů.

Prosinec 2014 - Případem se začala zabývat Světová antidopingová agentura (WADA), která v rámci vyšetřování odvezla z Moskvy přes 3000 vzorků.

Listopad 2015 - WADA suspendovala ruskou antidopingovou agenturu (RUSADA), jejíž fungování označila za nevyhovující. Světová atletická federace IAAF na návrh WADA pozastavila členství ruskému svazu, což znamenalo zákaz startu v mezinárodních soutěžích, který platí dosud.

Červen 2016 - WADA zveřejnila, že za půl roku byli ruští sportovci ve více než 50 případech přistiženi při dopingu, ještě víc se jich kontrolám vyhnulo. S tím jim měla pomáhat i ruská tajná služba a další státní složky.

Červenec 2016 - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nevyloučil Rusko kvůli systematickému dopingu v zemi z OH v Riu de Janeiro. Rozhodnutí o účasti sportovců ponechal na federacích jednotlivých sportů. Rusové nesměli nominovat žádného sportovce, který v minulosti dostal trest za doping.

Srpen 2016 - Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) vyloučil kvůli státem organizovanému dopingu celou ruskou výpravu z paralympijských her v Riu.

Prosinec 2016 - WADA zveřejnila druhou část zprávy o dopingových praktikách v Rusku. Vyplývá z ní, že mezi roky 2011 a 2015 profitovalo ze systematického dopingu více než tisíc ruských sportovců. MOV v reakci na to oznámil, že nechá znovu otestovat všechny ruské vzorky z OH v Londýně i v Soči. Kvůli skandálu přišlo Rusko o pořadatelství řady sportovních akcí. Rusko ústy ředitelky národní antidopingové agentury poprvé přiznalo, že v zemi existoval státem řízený dopingový program.

Prosinec 2017 - MOV rozhodl o vyloučení Ruska ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Jeho sportovci mohli v Koreji startovat jen pod neutrální vlajkou, pokud prokázali, že nebyli zapleteni do systematického dopingu v zemi.

Únor 2018 - MOV tři dny po skončení her v Pchjongčchangu, kde dva ruští sportovci neprošli dopingovou kontrolou, obnovil členství Ruskému olympijskému výboru.

Září 2018 - WADA po téměř třech letech zrušila suspendaci RUSADA, když z 12 členů výkonného výboru pro její opětovné uznání hlasovalo devět včetně Jiřího Kejvala. Dva byli proti a jeden se zdržel.

Prosinec 2018 - WADA nezískala požadovaná data z počítačů moskevské laboratoře o prováděných testech ruských sportovců.

Leden 2019 - Experti WADA stáhli z moskevské laboratoře všechna potřebná data, která by měla objasnit rozsáhlý dopingový systém v Rusku a umožnit případné udělení sankcí jednotlivým sportovcům.

Prosinec 2019 - Kvůli manipulaci s daty z moskevské laboratoře vyloučil výkonný výbor WADA Rusko na čtyři roky z olympijských her a světových šampionátů v různých sportech. Znovu suspendována byla RUSADA. Rusové se proti trestu odvolali.

Leden 2020 - WADA předala případ arbitrážnímu soudu CAS v Lausanne.

Listopad 2020 - CAS začal projednávat odvolání Ruska proti čtyřletému zákazu účasti na vrcholných sportovních akcích.

Prosinec 2020 - CAS vyloučil Rusko za doping z OH 2021, ZOH 2022 a světových šampionátů v příštích dvou letech. Čtyřletý trest, proti němuž se Rusko odvolalo, tak zkrátil na polovinu. Startovat mohou pouze čistí neutrální sportovci.

Autor: ČTK