Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zákaz startu na OH pro dopingové hříšníky už neplatí

Sport

  11:03
LONDÝN - Arbitrážní soud pro sport (CAS) zrušil pravidlo Mezinárodního olympijského výboru (MOV), podle nějž se žádný sportovec potrestaný na více než šest měsíců za doping nesměl zúčastnit následujících olympijských her. Verdikt CAS například znamená, že příští rok v Londýně bude moci americký čtvrtkař LaShawn Merritt obhajovat své zlato z Pekingu.

Dopingový hříšník a běžec LaShawn Merritt bude v Londýně obhajovat zlato z olympiády v Pekingu foto: ČTK

"Toto pravidlo Mezinárodního olympijského výboru je neplatné a nevymahatelné," uvedl CAS ve svém odůvodnění s tím, že představuje pro dopujícího sportovce druhý trest a také není v souladu s kodexem Světové antidopingové agentury (WADA).

Na arbitráž se obrátily Americký olympijský výbor i sám MOV právě kvůli tomu, aby bylo jasno v případu Merritta, jenž se letos v červenci vrátil k atletice po dopingovém trestu. Elitní běžec, který v roce 2009 dostal distanc na 21 měsíců, získal následně na mistrovství světa v Tegu stříbro na individuální čtvrtce a pomohl ke zlatu americké štafetě na 4x400 metrů.

Americký olympijský výbor zdůvodnil svůj protest proti takzvanému pravidlu 45 tím, že za jeden prohřešek je sportovec trestán dvakrát. Podle MOV nicméně v tomto případě nešlo o sankci, ale o otázku způsobilosti k účasti, přičemž olympijský výbor má právo rozhodnout, kdo bude startovat na jeho akcích.

Představitelé MOV uvedli, že je dnešní rozhodnutí CAS zklamalo, ale budou ho respektovat. "Jsme zklamáni, protože toto pravidlo jsme zavedli kvůli tomu, abychom chránili hodnoty olympijského hnutí a tu většinu sportovců, kteří soutěží čestně," uvedl MOV v tiskovém prohlášení.

Arbitrážní soud konstatoval, že olympijský výbor se může pokusit prosadit dodatek o zákazu startu na OH do kodexu WADA, takže pravidlo bude součástí jednoho trestu. "Až nastane čas revize kodexu WADA, budeme vážně zvažovat tvrdší tresty včetně tohoto pravidla," reagoval MOV. Nový kodex WADA vstoupí v platnost v roce 2013.

Rozhodnutí CAS se netýká pouze Merritta. Otevírá možnost například britským sportovcům, aby napadli pravidlo svého národního olympijského výboru, které dopingovým hříšníkům ukládá dokonce doživotní zákaz startu na OH. To se týká například bývalého mistra Evropy v běhu na 100 metrů Dwaina Chamberse či elitního cyklisty Davida Millara, kteří mají za sebou dvouleté tresty.

Zrušení pravidla MOV přivítala i slavná německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová, jež má za sebou dvouletý trest za porušení dopingových pravidel, i když nikdy neměla pozitivní test. "Jsem strašně šťastná.

Spravedlnost zvítězila. Teď je cesta k mé desáté olympijské medaili volná," uvedla devětatřicetiletá legenda, jež je soupeřkou české hvězdy Martiny Sáblíkové. Pechsteinová přišla kvůli distanci o start ve Vancouveru a podle nyní zrušeného pravidla nemohla závodit ani v Soči 2014.

Kontroverzní pravidlo MOV vstoupilo v platnost v roce 2008 těsně před OH v Pekingu, nicméně Londýn měl být prvními hrami, kde by se plně projevilo.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...