130 let
Annet Negesaová.

Annet Negesaová. | foto: Reprofoto

Zakázali jí kvůli testosteronu běhat, proto podstoupila operaci. Po ní ji však šlo o život a tak musela na sport zapomenout

Sport
  •   5:00
BERLÍN/praha - Zakázali jí závodit kvůli zvýšenému testosteronu, který produkovaly její vnitřní varlata. Když si je ugandská atletka Annet Negesaová nechala odstranit, aby mohla běhat svou oblíbenou půlku (800 metrů), lékaři nezvládli po zákroku hormonální léčbu a Negesaová už se k závodění po vleklých zdravotních potížích nikdy nevrátila.

‚Nemá právo závodit se ženami, je to muž.‘ Nebudu brát léky, nejsem idiot, odpovídá soupeřkám Semenyaová

V červnu 2012 se jí ze dne na den změnil naprosto život. Nadějná dvacetiletá běžkyně se po tréninku od lékařky Mezinárodní atletické federace (IAAF) dozvěděla zdrcující zprávu - srpnové olympijské hry v Londýně se uskuteční bez tebe.

Kvůli vysoké hladině testosteronu, která se u ní našla, tak musela hodit za hlavu čtyřleté úsilí, které vedlo k úspěchu na olympiádě.

„Zhroutil se mi svět. Vrátila jsem se domů a začala plakat,“ vzpomínala Negesaová pro New York Times.

V té době trojnásobná národní šampionka a úřadující vítězka Afrických hrách, díky čemuž byla zvolena v Ugandě sportovkyní roku, se proto okamžitě rozhodla podstoupit operaci, která by jí jako intersexuálce odstranila vnitřní varlata, jež měla v těle místo vaječníků.

Negesaová se ničeho neobávala, protože to byli právě lékaři IAAF, kteří jí chirurgický zákrok doporučili.

Lékaři v Kampale ji ujistili že se jedná o jednoduchý zákrok a během několika týdnů se bude moci vrátit k závodění.

Operace se sice vydařila, lékaři však zcela nezvládli hormonální léčbu, která po operaci rozmnožovacích orgánů vždy následuje.

Negesaová bojovala s přetrvávajícími bolestmi hlavy a kloubů. Svůj boj však nevyhrála a tak se k vrcholovému sportu už nikdy nevrátila.

I proto se nedávno rozhodla veřejně promluvit v dokumentu německé televizní stanice ARD, aby atletky před podobnými operacemi varovala. 

Po svém vystoupení navíc zažádala v Berlíně o azyl, který jí byl udělen, aby se nemusela už nikdy vrátit do Ugandy.

Sexuální menšiny v Ugandě jsou totiž pronásledovány, často dochází k jejich zabití nebo uvěznění.

V dokumentu uvedla, že celých sedm let nemyslí na nic jiného než na návrat, navíc si chce vše vyřídit s vedením IAAF.

„Chtěla bych je postavit před soud za porušení mých lidských práv,“ praví nekompromisně.

Autor: lar