Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zákulisní hra: Konečný přišel o šanci opět boxovat o světový pás

Sport

  11:01
PRAHA - O podobný vánoční dárek nejúspěšnější český profesionální boxer Lukáš Konečný určitě nestál. Organizace IBF zrušila jeho eliminační souboj o titul mistra světa s Američanem Deandrem Latimorem. Zároveň jej na šest měsíců vyřadila z elitní desítky své organizace. "Vůbec ten důvod nechápu. Nic proti pravidlům jsme neudělali," řekl k tomu Konečný LN.

Lukáš Konečný umí rozdávat tvrdé rány. foto: ČTK

Proč k takovému vcelku neobvyklému kroku jedna ze čtyř nejprestižnějších boxerských organizací sáhla? Důvodem je Konečného sobotní souboj s Bělorusem Sergejem Chomickým, kterým člen německé stáje SES Boxing porušil pravidla IBF.

Problémem je podle všeho skutečnost, že IBF již zaregistrovala zápas Konečného s Latimorem a bývalý dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa do té doby nesměl k žádnému jinému utkání nastoupit.

Konečný se brání, že by porušil pravidla
Konečného rozhodnutí IBF zaskočilo. Nevěděl ani, že jeho zápas s Latimorem je již dohodnutý. "Věděl jsem o tom, že manažer o něm jedná a říkal mi, že kdyby se vše dohodlo ještě před zápasem v Rusku, nesměl bych tam nastoupit. Ale ještě když jsme odjížděli v neděli po utkání z Ruska nic domluveného nebylo," divil se Konečný během telefonického rozhovoru pro LN.

"Jsem si jistý, že jsem pravidla neporušil," dodal jedenatřicetiletý boxer. Podle něj se možná jedná i o boxerskou politiku. "Jsem z toho překvapený a mrzí mne to. Je možné, že někdo nechce, aby ten Konečný boxoval o titul," podotkl brněnský rodák, který Chomického v Jekatěrinburgu porazil jasně na body a připsal si 41. vítězství ve 44. zápase v profesionálním ringu.

Dobrá zpráva na konec pro české fanoušky. Duel Konečného 30. prosince v Lucerně o mezinárodní český titul s Attilou Kissem ohrožen není. "Rozhodl jsem se, že do něj půjdu, i přes to zraněné rameno," přidal na závěr alespoň jednu pozitivní zprávu Konečný.

JSEM SI JISTÝ, ŽE JSEM PRAVIDLA NEPORUŠIL

"Vůbec to nechápu, popravdě o tom zatím příliš informací nemám. Dozvěděl jsem se to před chvílí. Je to celé divné. Než jsem jel do Ruska, manažer mi o možnosti boxovat eliminaci s Latimorem říkal. Ale prý to nebylo jisté. Zjišťovali jsme si podrobnosti, protože jsem se věděl, že bych jinak s Chomickým zápasit nemohl. Ještě když jsme odjížději v neděli z Ruska, tak volal manažer sekretářce a prý nic nového. Přijde mi to celé zvláštní. Je možné, že tam došlo k nějakému informačnímu šumu, anebo je to prostě zákulisní hra. Nechtějí, aby nějaký Konečný boxoval o titul. Já jsem si jistý, že před zápasem s Chomickým žádné další utkání domluvené nebylo. Ano, jednali jsme o tom, ale potvrzené nic nebylo. Uvidíme, co bude dál. Řešit to teď bude můj manažer, je možnost, že si odboxuji zápas v jiné organizaci. A nakonec, to půlroční vyřazení z žebříčku není nic zas tak hrozného. Co se týká Lucerny, tohle vše můj duel s Kissem neohrozí. Rozhodl jsem se, že do něj i přes zraněné rameno půjdu," řekl LN k celé kauze Lukáš Konečný.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!