Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zámoří ožívá. Milionový Super Bowl znovu zastaví čas

Sport

  8:00
PRAHA - Žádná jiná sportovní událost se v zámoří netěší takovému zájmu. Je nejsledovanější, nejdražší a nejprestižnější. Finále ligy amerického fotbalu pojmenované Super Bowl dávno překročilo hranice sportu a stalo se celospolečenskou událostí.

Takto se slavil při loňském Super Bowlu titul foto: Reuters

Očekává se, že letos před obrazovky usedne přes 100 milionů diváků z USA, kteří si nenechají ujít bitvu dvou týmů drsných chlapů a bohatý doprovodný program. Loni tuto show zhlédlo dokonce 110 milionů televizních diváků.

Sledovanějším sportovním přenosem bylo v posledních letech pouze finále fotbalové Ligy mistrů.

Pobláznění vrcholí

V Americe se kvůli Super Bowlu mění zažité pořádky.

Začněme spotřebou jídla. Ta je druhá nejvyšší hned po Dni díkůvzdání. Lidé v USA dle odhadů nakoupí občerstvení v ceně 55 milionů dolarů, snědí 15 tisíc tun bramborových lupínků a 4 tisíce tun popcornu.

Pokračujme tím, co se děje o 24 hodin později. Občané Spojených států o pětinu častěji než běžně přijímají prostředky napomáhající trávení a léky proti překyselení žaludku...

Výjimečnost akce nepodtrhují jen statistická data týkající se spotřeby potravin. Výrazně roste například nehodovost na silnicích. Čtyři hodiny před výkopem se zvýší zhruba o 40 %. 

Bitva dvou bratrů

Hlavní show obstarají v noci z neděle na pondělí hráči klubů Baltimore Ravens a San Francisco 49ers. Souboj je pro Američany milující velké příběhy nesmírně pikantní. Proti sobě totiž svede sourozence v rolích koučů obou soupeřů. Padesátiletý John Harbaugh trénuje Baltimore, jeho o rok mladší bratr Jim zase San Francisco. "Tento Super Bowl je požehnání, ale i prokletí. Požehnání proto, že hraji proti bratrovi, a prokletí, že se neřeší skoro nic jiného, než že hraji proti bratrovi," pronesl Jim.

Zápas bude mít zvláštní náboj pro třiasedmdesátiletého Jacka Harbaugha, bývalého univerzitního hráče a otce obou trenérů. "Nemohlo by to skončit remízou?" ptal se v žertu novinářů na tiskové konferenci. On i zbytek rodiny prý zůstane neutrální.

Ať už nad hlavu zvedne slavnou trofej jakýkoliv trenér, padne klubový milník. Oba celky se už ve finále v minulosti představily a vyhrály. Zatímco tým 49ers Super Bowl ovládl pětkrát, "Krkavci" ukořistili prestižní titul jednou. Nyní jeden z nich padne.

Půl minuty za 71 milionů

Při výjimečné sledovanosti, který svátek amerického sportu generuje, je Super Bowl nesmírně zajímavý i z hlediska komerce. Ovšem využít jej mohou jen nejsilnější hráči na trhu... Za půlminutový šot do této show museli letos zadavatelé reklam vyplatit rekordních 3,8 milionů dolarů (asi 71 milionů korun).

Při finále Národní fotbalové ligy bývají k vidění zpravidla nejoriginálnější reklamy, mnohdy v nestandardní minutové stopáži. Některé značky dokonce s předstihem propagují reklamu, která v rámci přenosu poběží. Za stejných finančních podmínek se letos ve speciálních "trailerech" představí vysokorozpočtové filmy.

Astronomická cena (oproti loňsku vzrostla o 300 tisíc dolarů) už odradila velikána automobilového průmyslu General Motors. "Rozumíme prestiži, kterou Super Bowl nabízí, ale částka přes 3,8 milionů dolarů je už příliš vysoká," připustil šéf marketingu společnosti z Detroitu Joel Ewanic.

Nejen pro muže

Super Bowl si našel cestu i k ženám, které tvoří 40 % ze všech diváků. A pokud je zrovna nezajímá americký fotbal, na své si přijdou při vystoupení hvězd z nebe populární hudby.

Hymnu před utkáním zazpívá Alicia Keysová a přestávkový program vyplní její kolegyně Beyoncé. Podle dostupných zdrojů se na pódiu představí vedle bývalých kolegyň ze skupiny Destiny's Chils a svého manžela Jay-Z. "A budu zpívat živě," přislíbila. Jistě si chce tímto rozhodnutím napravit pošramocenou pověst po druhé inauguraci prezidenta Baracka Obamy, při níž nezněla hymna z jejích úst, nýbrž z playbacku.

Hlava Spojených států si pochopitelně finále NFL také uniknout nenechá. Před několika dny Obama promluvil o svém vztahu k americkému fotbalu. "Jsem velký fanoušek, ale něco vám povím. Kdybych měl syna, dlouho a usilovně bych přemýšlel, než bych ho nechal hrát americký fotbal," pronesl v rozhovoru pro časopis New Republic. Připomněl tak skutečnost, že v USA dlouhodobě vzrůstá počet fotbalistů s trvalými zdravotními následky způsobenými úrazy hlavy.

To však fanoušky ani hráče v tuto chvíli vůbec nezajímá. Opony velkolepého představení se pomalu zvedají. Nejočekávanější americký zápas roku se uskuteční v noci z neděle na pondělí. Přímý přenos vysílá od 0:30 stanice Sport1.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.