130 let

Nevyrábí si náhodou Čína atmosféru solidarity? (ilustrační foto) | foto: ČTK

Zaplaťte si Al Kajdu

Sport
  •   10:03
Teroristé udeřili v předolympijské Číně. Cítíte solidaritu s Číňany, nebo spíše nedůvěru k čínské interpretaci útoku? Tak zní otázka. Teror se nesmí relativizovat, praví osvědčená poučka, ale jako všechny poučky i tahle v autoritářských státech skřípe.
Činí-li se atentátník v Londýně, Istanbulu, Tel Avivu, člověk se přirozeně solidarizuje s postiženými – Brity, Turky, Izraelci. V Číně to tak jasné není.

Teroristé zabili šestnáct čínských celníků, čteme v novinách. Nevyrábí si náhodou Čína atmosféru solidarity? Nechce Západu ukázat, že i jí hrozí teror právě v muslimském Ujgursku? Pekingu se to hodí velice. Těsně před olympijskými hrami, kdy Západ má Čínu na paškále, teď vidí Číňany v roli obětí. Našinec se tudíž zdráhá vyslovit jasný závěr: Byl to autentický muslimský teror, nebo konspirace pekingských úřadů?

Takhle to před čtyřmi roky fungovalo v čečenském Beslanu, když teroristé přepadli základní školu: Byl to autentický čečenský teror, nebo konspirace Moskvy? Tak se ptali ti, co se zdráhali solidarizovat s Rusy. A podobně teď v Číně. Kdyby se k útoku alespoň přihlásila Al Kajda, bylo by jasněji. Takže se naskýtá poučení pro Peking. Chcete-li získat skutečnou solidaritu, předplaťte si přiznání Al Kajdy.
Autor: Zbyněk Petráček