Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zapomenutý předchůdce Emila Zátopka. Vytrvalce Hekše umlčela Osvětim

Sport

  20:20
PRAHA - Druhá světová válka vzala Československu mnoho významných osobností a­ smrt nebyla milosrdná ani k předním sportovcům. Jednou z mnoha obětí byl vytrvalec Oskar Hekš, který v­roce 1932 na olympijských hrách v Los Angeles skončil osmý v maratonu. Život atleta židovského původu, jenž se později projevil i jako bojovník proti fašismu, vyhasl v plynové komoře v ­Osvětimi. Bylo mu necelých 36 let.

Oskar Hekš. foto: Archiv LN

Návrat to byl triumfální. Už v Roudnici nad Labem museli úspěšní sportovci vystoupit z vlaku a zbytek cesty do Prahy absolvovali na otevřené korbě nákladního auta. Největší slávu sklízel olympijský vítěz ve vzpírání Jaroslav Skobla, stejně jako další medailisté – stříbrný vzpěrač Václav Pěnička, stříbrný zápasník Josef Urban a bronzový koulař František Douda.

Bylo 1. září 1932, olympionici se vrátili z her v Los Angeles a ­sportovně založená veřejnost o­ ničem jiném nemluvila.

SPECIÁL LN POHNUTÉ OSUDY 4 KUPUJTE ZDE

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Svůj díl slávy si užili i ostatní ze sedmičlenné výpravy. Zápasník Jindřich Maudr, jenž obsadil čtvrté místo, a vytrvalec Oskar Hekš, s jehož osmou příčkou v­ tehdy nejlepším československém čase 2:41:35 nikdo nepočítal. Kdo byl Oskar Hekš? Jako by byl pro nejdelší trať předurčen. Narodil se totiž ve středočeských Rožďalovicích 10. dubna 1908, na den přesně dvanáct let po maratonu na první novodobé olympiádě v Aténách. 

Jak hovoří dobové zprávy, drobný štíhlý mladík, jehož profese zůstává zahalena tajemstvím (soudí se, že pracoval jako úředník), musel být velmi odolný. Jedním z­ jeho vítězství byl i triumf v silničním běhu Rožmitál–Březnice na 10 kilometrů v roce 1935.

Tehdy Hekš vytvořil nový domácí rekord v hodinovce výkonem 17 501 metrů a 51 centimetrů, který vydržel plných sedm let.

Atleta, jenž letech 1936–1938 závodil za Spartu, však trápilo něco jiného. Blížila se olympiáda v Berlíně a vytrvalec se angažoval proti konání her v nacistickém Německu – společně se sochařem Jakubem Obrovským se postavili do čela Výboru pro přeložení Her XI. olympiády.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!