Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zas...á Čína, napsal maďarský rychlobruslař. A jeho čínská trenérka rezignovala

Sport

  15:01
Budapešť - Čínská trenérka maďarské reprezentace v rychlobruslení na krátké dráze Čang Ťing rezignovala na funkci kvůli tomu, že jeden z jejích svěřenců se na sociálních sítích vyjádřil hanlivě o její vlasti. Vedení maďarského svazu odstoupení trenérky nepřijalo a naopak potrestalo sportovce, olympijského vítěze Csabu Burjána.

Olympijského vítěz v rychlobruslení Csaba Burján s Viktorem Knochem. foto: Reprofoto

Burján odstartoval aféru po příletu do Šanghaje na víkendové závody Světového poháru. Při více než hodinovém čekání ve frontě na odbavení na rušném letišti si neodpustil na instagramu vulgární poznámku „Zas...á Čína“. I když příspěvek smazal a druhý den se za něj omluvil s tím, že byl unavený po dlouhém letu, na problém bylo zaděláno.

„Nemůžu tolerovat, když maďarský rychlobruslař, a zvlášť olympijský vítěz, takhle uráží Čínu. Proto jsem rezignovala na funkci maďarského reprezentačního týmu v shorttracku,“ uvedla Čang Ťing.

Čínská trenérka působí v Maďarsku od roku 2012. Do země přišla trénovat bratry Shaolina Sándora Liua a Shaoanga Liua, kteří mají čínského otce a maďarskou matku. Na loňských olympijských hrách v Pchjongčchangu bratři Liuové společně s Burjánem a Viktorem Knochem vyhráli štafetu na 5000 metrů a postarali se o zisk prvního maďarského zlata v historii ZOH.

Maďarský bruslařský svaz dnes uvedl, že rezignaci úspěšné trenérky nepřijal a pokusí se jí odstoupení rozmluvit. „Omlouváme se za chování, které je pro reprezentanta naprosto nepřijatelné,“ uvedl svaz a dodal, že Burján na víkendových závodech v Šanghaji startovat nebude. 

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...