Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zastavte válku, vyzval ukrajinský gymnasta. Porušil pravidla, trest nedostal

Ukrajinský gymnasta Ilja Kovtun foto: Profimedia.cz

Ukrajinský gymnasta Ilja Kovtun na mistrovství světa trénoval v tričku v národních barvách s nápisem Stop War. Zastavte válku. Obhájce bronzové medaile ve víceboji tím porušil pravidla mezinárodní federace, ale trest ho nepotkal.
  12:35

Devatenáctiletý Kovtun si na šampionátu v Liverpoolu oblékl žluté tričko s modrým textem, aby upozornil, že jeho vlast stále čelí vojenskému útoku Ruska a jeho spojence Běloruska.

Mezinárodní gymnastická federace (FIG) ale na jaře schválila nová pravidla, podle nichž mají závodníci na všech gymnastických soutěžích zakázaný jakýkoliv projev politické, náboženské nebo rasové propagandy. FIG tím reagovala na čin ruského gymnasty Ivana Kuljaka, který na začátku března při Světovém poháru v Dauhá písmenem Z na dresu při medailovém ceremoniálu otevřeně podpořil invazi na Ukrajinu.

Vítězný Kovtun tehdy stál na pódiu s ním. Protože jeho nynější počínání na světovém šampionátu odporuje regulím, FIG upozornila Ukrajinskou gymnastickou federaci, aby Kovtun už toto tričko nenosil. Vyjádřila mu ale podporu a nijak ho nepotrestala.

Reprezentačního kolegu podpořila také Margarita Kozlovská. „Líbí se mi jeho tričko. Taky bych ho chtěla. Chápu, že se to některým lidem nelíbí a říkají, že by ho neměl nosit, ale touto cestou můžeme mluvit k světu, když jsme tady v televizi. A to je všechno, co teď můžeme dělat,“ řekla novinářům.

Ruští a běloruští gymnasté kvůli sankcím za útok na Ukrajinu na mistrovství světa nestartují. Kovtun byl v pondělní kvalifikaci mužského víceboje patnáctý a postoupil do finále.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!