Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zastínil Crosbyho a rozjásal Kanadu. Nádherný pocit, radoval se Benn

Sport

  21:48
SOČI (Od našeho zpravodaje) - Ani nemá své klubové číslo, oblíbenou čtrnáctku nosí v týmu Kanady Chris Kunitz. Když měly loni v létě zámořské hvězdy soustředění, jeho trenéři nepozvali. Teď je ale Jamie Benn za hrdinu: jeho gól poslal Kanadu do olympijského finále, když zařídil výhru 1:0 nad USA.

Jamie Benn. foto: Reuters

V týmu Kanady byli v kádru pro Soči na góly jiní, Benn však nyní převyšuje třeba Sidneyho Crosbyho - a to se skóre 2:0. Zatímco kapitán s číslem 87 hlavně dře a má nevýraznou bilanci 0+2, Benn rozhodl semifinále.

"Nádherný pocit," radoval se centr Dallasu. "Jay Bouwmeester mi poslal nádhernou střílenou přihrávku. Já nemusel dělat nic jiného, než nastavit hokejku. Ano, tohle je pro mě největší gól života. Lepší to být nemůže."

Byla to nejhezčí akce přetlačované zámořských obrů.

Že zazáří Crosby, Doughty, Kane či Parise, to se čekalo. Nikoli Jamie Benn. Celkem 47 hokejistů vytipoval trenérský štáb Kanady pro loňské srpnové soustředění v Calgary. Benn chyběl.

V úvodním zápase v Soči proti Norsku jako člen čtvrté formace neodehrál ani devět minut.

Teď ovšem zapadá do družiny, jež se prezentuje trochu jinak než obvykle. "Zásluha patří spoluhráčům. Navzájem se nutíme k čím dál lepším výkonům. Držíme pospolu," říká Benn - a sedí to. Nikoli individuální akce hvězd, Kanadu dotáhla do finále semknutost.

"Cestou ke zlatu je pak další skvělý týmový výkon," vyhlíží nedělní souboj se Švédy. "Velké zápasy jako proti Americe mě baví ze všeho nejvíc. Na ten příští se neskutečně těším," dodal Benn.

Spolu s ním rozhodl další nováček v sestavě oproti zlatému tažení ve Vancouveru, čisté konto si připsal Carey Price.

"Díky mu," pochválil Benn. "Věděli jsme, že přesně takhle bude zápas vypadat. Nízké skóre, velmi těsný průběh. Že musíme maximálně zhodnotit každou šanci."

On si s ní poradil.

Zahrál si i s Jágrem

Je kuriózní, že Benn byl v Česku znám především jako chvilkový centr Jaromíra Jágra při jeho krátkém působení v Dallasu. A v semifinálovém dni skóroval i třetí člen tohoto útoku Stars: Švéd Loui Eriksson (nyní Boston) se proti Finsku trefil velmi z podobné pozice jako Benn.

Teď bývalé spoluhráče čeká finálová bitva o vše. Benn do ní nepůjde jako přehlížený útočník. Nýbrž jako ten, který dal svým gólem Kanadě zlatou naději.

Autor: