Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Yates v San Sebastianu nevěděl, že vyhrál. Kreuziger skončil třínáctý

Sport

  18:36
SAN SEBASTIAN - Adam Yates ze stáje Orica GreenEdge dosáhl největšího úspěchu své kariéry - a nevěděl o tom. Teprve 22letý britský cyklistický talent vyhrál závod Classica San Sebastian, zažazený do seriálu World Tour. Ve skupině pronásledovatelů dojel také Roman Kreuziger, který nakonec skončil třináctý.

Český cyklista Roman Kreuziger. foto: Profimedia.cz

Adam Yates při průjezdu cílem v San Sebastianu neměl jistotu, že zvítězil a že před ním už opravdu nezůstal nikdo z původních uprchlíků. 

Teprve poté, co komunikoval vysílačkou se svým týmem Orica, a po chvíli zmateného gestikulování se v objetí maséra konečně začal radovat.

V klíčové fázi závodu vypadl televizní signál, a tak i jednotlivé týmy a jejich sportovní ředitelé sháněly informace o aktuálním stavu, kde se dalo.

Königův parťák Porte odchází z týmu Sky. V BMC chce vyhrát Grand Tour

„Adam měl trochu zpožděnou reakci. Nevěděl, že vyhrál,“ informovala na Twitteru i stáj Orica.

Druhou příčku vybojoval se ztrátou 15 vteřin exmistr světa Philippe Gilbert z týmu BMC, třetí skončil obhájce titulu Alejandro Valverde.

Těsně za nimi spurtovali dva jezdci stáje Kaťuša Moreno a Rodríguez, Mollema z Treku a Martin z Cannondalu.

Roman Kreuziger byl na tomto závodě lídrem stáje Tinkoff-Saxo, když nachlazený Alberto Contador během týdne oznámil, že ukončuje sezonu. Ve sjezdu ze závěrečného stoupání patřil český cyklista do sedmičlenné skupinky, která stíhala Yatese. 

Ta se posléze rozšířila o další jezdce, kteří se k ní na posledních dvou kilometrech dotáhli. Kreuziger s nimi s 15vteřinovou ztrátou posléze dorazil také do cíle.

Zmatené týmy: Víme, že moc nevíme

Dlouho jezdila v čele jediné španělské worldtourové klasiky pětičlenná skupina, ze které se 55 kilometrů před cílem při stoupání na Jazikabel odpoutal Manuele Boaro z týmu Tinkoff-Saxo, jeho útok však byl zlikvidován.

Později šlapala před ostatními pro změnu devítičlenná skupina, ve které byli například Landa z Astany, Barguil z Giantu či Hesjedal z Cannondalu, ale ani toto ještě nebyl rozhodující moment. 

Vzhledem k tomu, že na posledních 40 kilometrech záběry z televizních motorek vypadly, tým Etixx, ale i mnohé další na Twitteru přiznávaly: Moc toho nevíme, co se vlastně právě děje, mějte trpělivost.

Když se pět kilometrů před cílem televizní obrázky opět objevily, byl už Adam Yates při sjezdu z Bordako Tontorra s 13vteřinovým náskokem v čele a za ním se v popředí skupinky hnal s číslem 44 také Kreuziger, doprovázený i Valverdem, Mollemou či Rodríguezem.

Přesto mladý Brit, bratr dalšího talentu Simona Yatese, své vedení až do cíle uhájil. Zůstaly mu jen vzpomínky na loňský ročník San Sebastianu, kdy útočil rovněž, ale při závěrečném sjezdu upadl.

Loňský vítěz závodu Kolem Turecka tak dosáhl na zatím největší úspěch své kariéry a první titul ve World Tour.

V jejím celkovém pořadí navýšil svůj náskok na čele Alejandro Valverde.

Cyklistický jednorázový závod Clásica San Sebastián (WorldTour) - 219 km

1. A. Yates (Brit./Orica) 5:30:24, 2. Gilbert (Belg./BMC), 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Moreno, 5. Rodríguez (oba Šp./Kaťuša), 6. Mollema (Niz./Trek), ...13. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -15, 38. Štybar (ČR/Etixx-Quick Step) -1:57.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...