Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zavřete poldy, co zabili Breonnu Taylorovou, měl Hamilton na svém tričku. FIA se nápisem zabývá

Velkou cenu Toskánska ovládl Lewis Hamilton. foto: Reuters

Londýn - Šestinásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton může mít problémy kvůli tričku s nápisem "Zavřete poldy, co zabili Breonnu Taylorovou". V něm se objevil po vítězství v nedělní Velké ceně Toskánska v Mugellu. Mezinárodní automobilová federace FIA uvedla, že se záležitostí zabývá a vyhodnocuje, zda britský jezdec neporušil zákaz politických vyjádření na závodech.
  14:53

Šestadvacetiletou Afroameričanku Breonnu Taylorovou zabili v březnu policisté při razii v jejím bytě. Její smrt připomněla nápisem na roušce i japonská tenistka Naomi Ósakaová v úvodu US Open, které nakonec vyhrála. Hamilton v neděli označil Ósakaovou za velkou inspiraci.

„Chtěl jsem upozornit na to, že na ulicích umírají lidé. Tihle chlápci pořád chodí na svobodě. Nemůžeme přestat, prostě nemůžeme. Musíme to pořád připomínat,“ řekl Hamilton.

Velkou cenu Toskánska ovládl Lewis Hamilton.
Ve Velké ceně Toskánska triumfoval Lewis Hamilton.

Jediný pilot formule 1 tmavé pleti opakovaně podporuje hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Šéf jeho týmu Mercedes Toto Wolff uvedl, že nemá s Hamiltonovým trikem problém. „Je to jeho věc. Ať dělá cokoli, má naši podporu. Náš tým bojuje proti všem formám rasismu a diskriminace,“ uvedl Rakušan během víkendu v Mugellu.

Autor: