Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zbývá poslední den, medaili v něm někdo mít bude, věří trenér biatlonistů Rybář

Sport

  8:00
OSLO/PRAHA - Chvíli nepostál na místě na střelnici, tak moc byl trenér Ondřej Rybář nervózní při sobotní štafetě biatlonistů na mistrovství světa v Oslu. Chodil sem a tam, často se radoval, sledoval rány v terčích v dalekohledu a nervózně se klepal. Cítil totiž, že jeho svěřenci mají šanci na medaili. Ta se ale rozplynula při třetím úseku Ondřeje Moravce.

Splní Rybářovo přání v „masáku“ Gabriela Soukalová? foto: Petr Slavík/český biatlon

Štafeta biatlonistů skončila pátá, pro senzační bronz si dojeli Kanaďané

„On je závoďák, který má hromadu zkušeností,“ řekl na úvod hodnocení Rybář. Jeho kritika tak nebyla moc přísná i proto, že Moravec měl před šampionátem velký výpadek vinou zdravotního stavu.

„To se projevilo na jeho celkovém výkonu. Dobití na tři rány je moc. To bylo stejné jako Verča při mixu,“ připomněl podobný kiks Vítkové.

„Chce to dobít napoprvé a pak s tím není takovej problém,“ upozornil. „Ale nemůžu mu to moc vytýkat, je mi to spíš líto, když jsem viděl, jak při nástřelu dával vestoje rány do ležákových terčů,“ pokrčil rameny.

Finišman štafety Michal Šlesingr
Ondřej Moravec (vlevo) a Jaroslav Soukup během druhé předávky.

Na posledním úseku jeho svěřenci ještě přišli o čtvrté místo, neboť Michal Šlesingr prohrál sprinterský souboj s Rakušanem Dominikem Landertingerem.

„On je jeden z nejsilnějších soupeřů sprinterů a Michal mu nic nedaroval,“ pochválil i Šlesingra. „Bojoval, bohužel mu krůček chyběl,“ podotkl Rybář.

Na medaili máme dvě ženy i muže

Šampionát tak před posledním dnem zůstává pro české barvy medailově nulový. Dvě čtvrtá, tři pátá a dvě šestá místa Rybáře těší, ale cenný kov by rád, jen to neřekne nahlas.

Skvělá Soukalová nestačila, selhání Charvátové a tři okruhy stálo Češky medaili

„To je prostě sport, někdo bude první, druhý a třetí a taky někdo musí být čtvrtý a pátý,“ řekl.

Ve skrytu duše ale věří v cenný kov v nedělním závodu s hromadným startem. „Holky jsou na tom lépe, měly den volna,“ upozornil. O medaili ale nahlas mluvit nebude. „Někdo mít medaili bude, rozdávají se tři v mužské i ženské kategorii,“ pousmál se.

Opět ale z jeho hlasu byla cítit nervozita. „Jsem rád, že tam máme dvě ženy i dva muže a bude to další den, kdy budou bojovat. Doufám, že budou bojovat se ctí,“ dodal jen.

Autor: