Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česká senzace na Tour. Štybar vyhrál po úniku etapu v Le Havru, kterou narušil pád lídra

Tour de France

  17:50aktualizováno  19:45
LE HAVRE - Už se zdálo, že bude nejnudnější etapou tohoto ročníku Tour de France, že si rychlíci pelotonu zaspurtují a Tony Martin udrží žlutý trikot. Jenže Zdeněk Štybar rozhodl jinak - český cyklista vyhrál dojezd v Le Havru a po 14 letech se tak z triumfu raduje domácí cyklista.

Zdeněk Štybar se raduje ze zisku 6. etapy na Tour de France. foto: Reuters

Tím posledním byl na pařížských Elysejských polích Ján Svorada, který v roce 2001 ovládl nejprestižnější spurterskou etapu nečekaným nástupem v posledních stovkách metrů.

Nyní na nejvyšší stupínek vystoupal někdejší cyklokrosový šampion a taky čerstvý otec syna Lewise. „Jsem šťastný,“ usmíval se Štybar v televizním rozhovoru.

Zraněný Martin odstoupil

Už to vypadalo, že své vedení ubrání i do dalšího dne, že podruhé v řadě vyjede Tony Martin ve žlutém dresu. Na Tour de France už se však německý cyklista neobjeví.. "Klíční kost je zlomená," vzkázal z nemocnice, kam odjel chvíli poté, co převzal na pódiu žlutý trikot. Dvě hodiny poté jeho tým oznámil: Je konec!

Zatímco kamery sledovaly pád, který už v ochranné zóně zavinil Tony Martin, lídr Štybarova týmu Etixx-Quick Step, a který k zemi poslal i obhájce prvenství v Tour Nibaliho i dalšího favorita Quintanu, hlavní skupina se nezadržitelně řítila k cíli.

Dojezd do mírného stoupání vyautoval jak Cavendishe, tak Greipela a do boje se vrhli muži zrození pro klasiky. A tím je nyní i Štybar, 30letý rodák ze Stříbra. „Ráno na týmové poradě nám řekli, že to můžeme zkusit.“

Vyrazil z pelotonu, kde číhali jak Španělé Rodríguez s Valverdem, tak taky Slovák Sagan. Žádný z nich ale neměl sílu či chuť za Štybarem ještě vyrazit a případně tak pomoci soupeřům. A Čech tak přes rameno kontroloval, jak jeho náskok pomalu, zato jistě narůstá.

Na cílové pásce zvedl pravou ruku a radostně zařval. Právě získal druhé prvenství na Grand Tour (po etapě Vuelty 2013) a druhé vítězství letos (po jednorázovce Strade Bianche).

„Je to něco opravdu úžasného,“ lebedil si Štybar. „Každý, kdo startuje na Tour, sní o tom, že vyhraje etapu. Já jsem cítil šanci už na kostkách, ale dokázal jsem to až dnes.“

Když Štybar vyprávěl o svém možná životním úspěchu, do studia Tour dorazil i „žlutý“ Martin a se svým přešťastným kolegou se objímal. 

Ital Vincenzo Nibali rozdává podpisy před startem 6. etapy.
Tony Martin se připravuje na start.

„Jak to vypadá?“ ptal se Štybar německého tempaře, kterého do cíle dotlačili jeho kolegové, zatímco on si držel levou ruku u těla a zdálo se, že má zlomenou klíční kost. „Doufám, že to není nic vážného a že budeme bojovat dál o žlutý dres,“ strachoval se Štybar.

„Nevím, musíme se na to podívat,“ špitl Martin a dodal: „Ale ty si to užívej!“

Smíšené pocity tak panovaly ve stáji miliardáře Bakaly. Na jedné straně euforie, na druhé obavy o Martinovu budoucnost. 

„Lízl jsem si o kolo jezdec Europcaru, ale vlastně si nic moc nepamatuju,“ popisoval raněný Němec. „Jako obvykle když se pád stane v malé rychlosti, bývají zranění nejhorší.“ 

Cyklistický etapový závod Tour de France - 6. etapa: Abbeville - Le Havre (191,5 km)

1. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) 4:53:46, 2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 3. Coquard (Fr./Europcar), 4. Degenkolb (Něm./Giant), 5. Van Avermaet (Belg./BMC), 6. Gallopin (Fr./Lotto), 7. Boasson Hagen (Nor./MTN), 8. Cimolai (It./Lampre), 9. Simon (Fr./Cofidis), 10. Izagirre (Šp./Movistar), ...58. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo), 62. Bárta (ČR/Bora-Argon) všichni -2, 170. König (ČR/Sky) -3:28.

Průběžné pořadí: 1. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) 22:13:12, 2. Froome (Brit./Sky) -12, 3. Van Garderen (USA/BMC) -25, 4. Sagan -27, 5. Gallopin -38, 6. Van Avermaet -40, 7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -46, 8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -48, 9. Štybar -1:06, 10. Thomas (Brit./Sky) -1:15... 15. Kreuziger -2:03, 99. Bárta -24:04, 136. König 33:40.

Autor: