Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

'Tygr' dostal druhou šanci. Zdolá Klička?

Sport

  8:00
PRAHA/BERN - Fanoušci boxu jsou na nohou. Už dnes večer vstoupí do ringu král těžké váhy Vladimir Kličko, aby uhájil své mistrovské pásy proti "Tygrovi" Tonymu Thompsonovi a prodloužil svou více než osm let trvající neporazitelnost.

Vladimir Kličko (vlevo) a Tony Thompson na tiskové konferenci před vzájemným zápasem. foto: Reuters

Přestože by se Kličko raději brodil jinou řekou, ukrajinský bijec a světový šampion vstoupí do známých vod. V roce 2008 už se zkušeným Američanem boxoval, byl lepší a v 11. kole knockoutem zvítězil. "Můj soupeř je jedničkou organizace IBF, v níž jsem šampionem. A protože mě vyzval, musím svůj titul obhajovat proti němu," objasnil důvod volby soupeře zlatý olympionik z Atlanty 1996.

Vizitky boxerů

Vladimir Kličko
Datum narození: 25. března 1976
Národnost: Ukrajina
Výška, váha: 198 cm, 113 kg
Rozpětí paží: 206 cm
Profesionální bilance:
57 výher (z toho 50 KO), tři porážky
Přezdívka:
Doktor Ocelové kladivo

Tony Thompson
Datum narození: 18. října 1971
Národnost: USA
Výška, váha: 196 cm, 111 kg
Rozpětí paží: 207 cm
Profesionální bilance:
36 výher (z toho 24 KO), dvě porážky
Přezdívka: Tygr

Šestatřicetiletý Vladimir Kličko, jenž kromě boxerských titulů vlastní i vysokoškolský diplom Ph.D., je v nadcházejícím duelu favoritem. Mezi provazy naposledy padl v roce 2004 pod rukavicemi Lamona Brewstera. Od té doby ale vyřídil patnáct soupeřů a na svou hruď postupně připnul pásy těžké váhy asociací IBF, WBO a WBA. Tedy těch, které budou ve hře i nyní...

"Cítím se skvěle. Když mi bylo třicet, myslel jsem si, že jsem dosáhl výkonnostního maxima, ale já se stále zlepšuji," řekl Kličko na tiskové konferenci novinářům. Podle něho se dá očekávat kvalitní duel. "Thompson mě jako boxera zná lépe než kdokoliv jiný. Jsem si jistý, že se na mě skvěle připravil," prozradil obrovitý Ukrajinec, který se svým sokem v minulosti absolvoval několik společných tréninků.

Čtyřicátník Thompson od zmiňované porážky s "Doktorem ocelové kladivo" podstoupil pět střetnutí a rozdal stejný počet knockoutů. Svou bilanci by rád rozšířil i proti Kličkovi. Velká slova ale před novináři nepronášel.

Tony Thompson gestikuluje směrem k novinářům a divákům

Thompson začal s boxem teprve v osmadvaceti letech, a tak jeho kariéra graduje až nyní. "Tvrdě jsem trénoval, abych výsledky své práce světu předvedl v ringu. Na Vladimira plivat nebudu," připomněl mnohokrát zavrhované chování rivala Derecka Chisory, bývalého vyzyvatele Vitalije Klička, Thompson. Sám však brzy prokázal, že i on má ke vzorovému chování daleko. Vztyčeným prostředníčkem zamířeným mezi diváky zakončil tradiční předzápasové vážení.

Bitva mezi nejvýše postaveným Evropanem a Američanem se uskuteční v sobotu od 22:45 na stadionu Stade de Suisse v Bernu. 

Vitalij Kličko

Jasno o svém budoucím soupeři má Vitalij Kličko (41), šampion poslední prestižní organizace WBC, kterou nemá v držení jeho o pět let mladší bratr Vladimir. V září se utká s neporaženým sedmadvacetiletým Němcem Manuelem Charrem (21 vítězství, z toho 11 stylem k.o.) na velkém olympijském stadionu v Moskvě. Dost možná ve svém posledním tažení sportovní kariéry.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...