Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ze čtyřhry mám strach, přiznává kapitán Navrátil

Davis Cup

  10:44
ŽENEVA - Sobotní čtyřhra rozhodne o tom, který tenisový tým získá v 1. kole Davis Cupu výhodu dvou měčbolů před rozhodujícími nedělními bitvami. Česko nebo Švýcarsko? Sveřenci kapitána Navrátila nastoupí v kombinovaném složení: po boku Tomáše Berdycha se totiž neobjeví jeho tradiční parťák Radek Štěpánek.

Jaroslav Navrátil a Tomáš Berdych foto: ČTK

Český kapitán Jaroslav Navrátil to ví už celý týden, jenže čím blíž je čtyřhra v ženevské hale Palexpo, tím víc je Navrátil nervóznější. Po dohodě s Berdychem nahradí zraněného Štěpánka Lukáš Rosol.

"Jinou volbu nemáme. Minář čtyhřu při vší úctě hrát nemůže. Berdych mohl nastoupit s Jirkou Veselým, ale ten by mohl být v tak důležitém zápase nervózní," vysvětluje Navrátil.

Přece jen dvojici Berdych, Štěpánek snad ani nahradit nejde. Spolu mají v týmové soutěži impozantní bilanci - 12 výher a jediná prohra. Na kurtu se skvěle doplňují a zkušený Štěpánek pomáhá parťákovi především na síti.

ČTĚTE TAKÉ

"Po šesti sedmi letech mám poprvé strach, musím si s klukama trochu promluvit. Nejde to hrát jako dva singlisti," přiznává Navrátil. Právě v tom je problém dvojice Berdych, Rosol. Zaprvé spolu ještě nikdy nehráli, zadruhé jsou jejich styly hodně podobné.

Oba jsou ranaři s výborným servisem. "Nevím, kdo bude toho debla řídit. Musí se přizpůsobit, pomoct si na síti," přemítá český kapitán.

"Věřím, že najdeme zbraň a uděláme dobrý výsledek. Mohlo by to vyjít," doufá Rosol. Co mu jeho spoluhráč poradil? "Ať to dá co nejvíckrát přes síť jako já. Oba jsme dost velcí profíci, abychom věděli, co na kurtu dělat," tvrdí Berdych.

"Pár deblů už jsem odehrál i bez Radka, ale tohle je asi nejtěžší soupeř," zmiňuje česká jednička rozjetého Stanislase Wawrinku, olympijského vítěze ve čtyřhře, jehož by měl doplnit Marco Chiudinelli. "Ale na druhou stranu čtyřhra je něco jiného, vůbec to nemá spojitost s dobrým výkonem ve dvouhře," dodává Berdych.

Autor: