Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ze Sydney mi zavolali na Štědrý den

Sport

  10:58
PRAHA - Trochu nečekaným směrem se vydává na své první zahraniční angažmá Vítězslav Lavička (45). Australský klub FC Sydney včera oznámil, že pro nadcházející sezonu angažoval bývalého kouče fotbalistů Sparty nebo Liberce. „V koutku duše jsem pořád doufal, že se taková nabídka objeví,“ přiznal Lavička.

Lavička odchází k protinožcům. foto: ČTK


 

* LN Jak se člověk dostane k trénování na druhém konci světa?

 Když to zjednoduším a zlehčím, tak lehce. Jednoho dne zvednete telefon a na druhém konci se ozve hlas sportovního ředitele FC Sydney, že by měl zájem o další spolupráci. Tak to všechno začalo.

* LN Jak probíhala další jednání? Na Štědrý den jsem měl první hovor s FC Sydney. I další komunikace probíhala formou e-mailů a telefonátů. Poslali mi materiály o hráčích, klubu a DVD s jejich zápasy. Vrcholilo to tím, že jsem odletěl do Austrálie, kde jsem měl možnost seznámit se s prostředím v Sydney osobně. Tam jsme se definitivně dohodli na další spolupráci.

* LN Volil jste zahraničí, protože jste na český fotbal zanevřel?

 Nechci, aby to tak vyznělo. Třeba za opakovanou nabídku Brna jsem upřímně rád. Vnitřně jsem předtím cítil, že si chci od trénování dát trochu odstup. Nevylučuji, že se do českého fotbalu vrátím, ale teď si chci vyzkoušet, jaké to je trénovat v zahraničí.

Fotbal v Austrálii

* Profesionální soutěž vznikla u protinožců teprve v roce 2004. Až do letoška se jí účastnilo osm týmů, od příští sezony přibudou další dva. Zatím neexistují nižší soutěže, takže se z A-League nesestupuje.

*Od srpna do ledna se hraje základní část. V únoru začíná play off prvních čtyř týmů. *Průměrná návštěvnost v minulé sezoně byla 12 180 diváků na utkání.

*Na sklonku kariéry oblékal dres FC Sydney někdejší kanonýr Manchesteru United Dwight Yorke.

* Největší hvězdy australského fotbalu působí v zahraničí. Útočník Harry Kewell je spoluhráčem Milana Baroše v Galatasaray Istanbul. Další kanonýr Mark Viduka zažil nejlepší časy v Leedsu. Dlouholetá brankářská opora Mark Schwarzer strávil deset let v Middlesbrough a nyní působí ve Fulhamu.

* Česká reprezentace se s Austrálií utkala pouze jednou, přátelské utkání v Teplicích skončilo v roce 2001 vítězstvím domácích 3:1.

*V žebříčku FIFA patří Austrálii 29. místo, její národní tým se zúčastnil dvou mistrovství světa (1974, 2006). Před třemi lety postoupil v Německu do osmifinále.

* LN Je to pro vás velká sportovní výzva?

 To víte, že ano. Není úplně všední, aby měl český trenér možnost získat práci za hranicemi. Výzva to pro mě je také z toho důvodu, že FC Sydney má v australské lize poměrně velký zvuk a samozřejmě s tím spojené ambice. Byl bych rád, kdybychom byli společně co nejúspěšnější.

* LN Znal jste dřív australský fotbal?

 Přiznám se, že neznal. Sledoval jsem národní tým, který se v poslední době dobře prezentoval na světové úrovni. Co se týče klubů v Austrálii, o nich jsem nevěděl nic.

* LN Jaký dojem ve vás návštěva zanechala?

 Pozitivní. Od prvního telefonátu jsem měl dobrý vnitřní pocit a ten přetrval i po osobní návštěvě. Zaujalo mě krásné město, chování lidí i podmínky, které klub nabízí.

* LN Poznal jste atmosféru, která tam kolem fotbalu panuje?

 Sportem číslo jedna v Austrálii je ragby. Fotbal je ale na vzestupu. FC Sydney má moderní stadion pro čtyřicet tisíc diváků. Měl jsem příležitost sledovat poslední zápas sezony, na který přišlo přes deset tisíc diváků. Atmosféra byla kultivovaná, pozitivní a bouřlivá.

* LN Vaším cíle bude dovést Sydney zpátky do play off?

 Letos jim o fous uteklo. Skončili pátí a do Grand Final postupují jen první čtyři týmy. Ambice jsou vysoké. Jsem si vědom, že tlak a očekávání budou takové, abychom se do play off znovu dostali.

* LN Znovu budete spolupracovat se svým stálým asistentem Michalem Zachem. Přemýšlel jste, že si přivedete i mentálního trenéra Dragana Vujoviče?

 Sydney mi v personálním hledisku vyhovělo naprosto bez problémů. Vhledem k pracovním povinnostem Dragana ale není jeho příchod reálný. Určitě budeme spolupracovat alespoň na dálku.

* LN Plánujete, že vezmete rodinu s sebou, nebo ji raději necháte v Česku?

 To přináší určité problémy. Moje dcery chodí do školy v Česku a takový zásah by pro ně nebyl jednoduchý. Budeme to řešit tak, abychom co nejvíce společného času trávili v Austrálii. Mimo sezonu budu samozřejmě za rodinou jezdit do Česka já.

Autor:

Prodej bytu 3+kk, 96 m2
Prodej bytu 3+kk, 96 m2

U Pondu, Heřmanova Huť - Vlkýš, okres Plzeň-sever
4 980 000 Kč