130 let

Oštěpař Jan Železný se představil 29. května v Ostravě před atletickým mítinkem Zlatá tretra, kde naposledy házel před domácím publikem. | foto: Dan Krzywoň, ČTK

Železný hodil v Ostravě přes 83 metrů

Sport
  •   23:05
OSTRAVA - Oštěpař Jan Železný hodil při svém posledním startu na Zlaté tretře v Ostravě 83,52 metrů a skončil třetí. Železného přehodil obhájce prvenství Sergej Makarov a Lotyš Ainars Kovals.

Kovals hodil o 222 centimetrů dále než český oštěpař, který skončil třetí. Vynikajícím hodem 88,49 metru vyhrál Rus Makarov. "Jsem hrozně zklamaný, že to dnes nevyšlo. Vždycky jsem sem jezdil hrozně rád," řekl divákům světový rekordman Železný, který si na Zlaté tretře odbyl derniéru před domácím publikem.

V Ostravě vynikla oštěpařka Nikola Brejchová, známější pod jménem Tomečková, která triumfálně oslavila návrat na atletickou scénu po mateřské dovolené. Hodila 65,26 metru a zaostala za nejlepším světovým výkonem tohoto roku o pouhé dva centimetry. Jeho majitelkou je další česká vrhačka Barbora Špotáková, jež se musela spokojit s druhým místem (63,77).

Brejchová neházela skoro dva roky, naposledy startovala při finále Grand Prix na začátku září v roce 2004. "Čekala jsem hod kolem 57 metrů, maximálně limit na ME. Ale tohle," divila se svému velehodu po dlouhé přestávce Brejchová. K výbornému výkonu ji vyhecovali hlavně fanoušci. "To bylo atmosférou. Ale asi to nebyla náhoda, byl tam i další pokus na 63 metrů," radovala se z formy.

Autor: