Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Železný věří, že příchod Špotákové všem ve skupině pomůže

Sport

  16:26
PRAHA - Jan Železný má od nynějška pod svými křídly všechny české atlety, kteří umí hodit daleko oštěpem. Od Rudolfa Černého k němu přestoupili světová rekordmanka Barbora Špotáková i další talentovaný vrhač Jakub Vadlejch. Oba rozšíří už tak silnou tréninkovou skupinu v Dukle Praha, v níž jsou další dva "osmdesátimetroví" oštěpaři Petr Frydrych a Vítězslav Veselý.

Trénink oštěpařů, legendární Jan Železný pomáhá Petru Frydrychovi foto: Jindřích MynaříkLidové noviny

"Oni byli první, kdo se dozvěděl, že Bára půjde k nám," řekl dnes Železný.

Své dosavadní svěřence na situaci připravil, aby nerozbil fungující skupinu, v níž je také druhá nejlepší česká oštěpařka Jarmila Klimešová, finalistka nedávného mistrovství Evropy v Barceloně. "Debatovali jsme o tom dlouho, ale problém nebude. Jsou to lidi, co se k sobě budou hodit, vyhovují si," byl přesvědčen Železný. "Bára je veličina světového sportu a oni ji berou. Může to pomoci všem," věřil trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa.

Nebyl to přitom on, kdo toužil získat světovou rekordmanku do své skupiny.

Ona přišla za ním sama v touze ještě se zlepšit, hlavně v technice. Oba to ale během sezony nechtěli nijak komentovat. "Bavíme se o tom už delší dobu, měli jsme dlouhý čas na rozmyšlenou, ale nechtěli jsme to v průběhu sezony zveřejňovat," prozradil Železný. Nezáviděníhodnou situaci Rudolfa Černého, několikanásobného nejlepšího kouče v anketě Atlet roku, chápe. "Já si jeho práce vážím, dokázal, co téměř nikdo v téhle zemi," řekl uznale.

Oštěpař Frydrych.

Železný počítá s tím, že Špotáková je silná osobnost a bude muset u ní přistoupit na kompromisy. Nebude rozhodně vyžadovat striktní plnění tréninkové plánu. "To určitě ne. Nastíním svou představu, je důležité naslouchat, obzvlášť, když je nějaký problém zdravotní či psychický," uvedl kouč. "Je třeba jim důvěřovat. To oni ocení a potom vrátí," věřil.

Sám teď bude nejspíš pod velkým tlakem veřejnosti i médií. Bude se očekávat další výkonnostní vzestup olympijské vítězky. "Je to úděl, když se dostanete na absolutní vrchol. Já to znám a jsem na to připravený. A Bára je typ, který to unese a zvládne. Rád bych, aby se o nás mluvilo jako o oštěpařské velmoci," uzavřel trenér, v jehož rukách je nyní veškerá budoucnost českého oštěpu.

Autor: